I karantin za kontakte skraćen: Umesto deset, izolacija traje pet dana 1Foto: Beta/AP/Martin Mejia

Dužina trajanja obaveznog karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od kovida 19 skraćena je na pet dana, navedeno je u poslednjoj verziji Stručno metodološkog uputstva za sprečavanje i kontrolu unošenja kovida 19, koja je dostavljena zdravstvenim ustanovama.

Kako piše u ovom dokumentu, koji je izradio Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, ako tokom pet dana nakon kontakta sa obolelim od kovida 19 nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Pored toga kontakti su dužni da se pridržavaju posebnih mera zaštite, uključujući i obavezno nošenje N95 maski u zatvorenom.

– Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru) – piše u dokumentu.

Kao i ranije od obaveznog karantina izuzete su osobe koje su primile dve odnosno tri doze vakcine, a kojima nije istekli više od 210 dana od poslednje doze, zatim oni koji su u poslednjih šest meseci preležali kovid, kao i građani koji imaju pozitivan rezultat serološkog testiranja u poslednjih 90 dana.

Ipak, i za njih važi da se moraju pridržavati prethodno pomenutih posebnih mera.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je u slučaju delta varijante procenjeno da su osobe zaražene ovim sojem  „najzaraznije tokom ranih stadijuma infekcije, sa vrhuncem zaraznosti 2,1 dan pre pojave simptoma“, te „da održavaju visoko virusno opterećenje do sedmog dana nakon pojave simptoma.“

– Podaci za virusološke i epidemiološke karakteristike omikron varijante se i dalje prikupljaju i analiziraju. Rezultati dosadašnjih studija ukazuju na malu verovatnoću da su pacijenti sa blagim do umerenim simptomima COVID-19 zarazni duže od 10 dana nakon pojave simptoma – stoji u dokumentu.

Pored skraćene izolacije za kontakte, skraćena je i izolacija za obolele i ona sada umesto 14 iznosi nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari