I meštani sela Baluga kod Čačka blokirali radove na izgradnji auto-puta 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani sela Baluga preljinska kod Čačka blokirali su danas radove na izgradnji trase auto puta Preljina-Požega koja prolazi kroz to selo, jer su nezadovoljni postupkom eksproprijacije zemlje zbog izgradnje tog puta.

Stanovnik Baluge i predsednik Udruženja grđaana „Ne damo djedovinu“ Bratislav Simović rekao je za agenciju Beta da se i dalje odugovlače sudski procesi meštana koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za oduzetu zemlju.

Simović je rekao da su sudski procesi nezadovoljnih meštana zbog zemlje koja im je oduzeta za izgradnju auto puta počeli pre tri godine i da je pre nekoliko dana, kada je trabalo da se održe završna ročišta, iznenada promenjen sudija, što meštani Baluge ocenjuju kao „namerno odugovlačenje suđenja“.

„Posebno smo revoltirani izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da su se meštani, koji se već tri godine sude zbog nepravednog oduzimanja zemlje zbog izgradnje auto puta po nerealno niskim cenama, udružili sa sudijama, advokatima i sudskim veštacima kako bi naneli štetu državi“, rekao je Simović.

Simović je ocenio da je iskopavnje šodera potkopalo bedeme reke Čemrnica koja protiče kroz selo Baluga preljinska i koja je ranije usled velikih kiša plavila okolne kuće.

„Posle potkopavanja odbramebnih bedema Čemernice, opet postoji opasnost od plavljenja nekoliko stotina kuća, što smo takođe prijavili nadležnim inspekcijama“, rekao je Simović.

On je dodao da će blokada radova na izgradnji auto puta u Baluzi, gde je predviđena izgradnja naplatne rampe, trajati sve dok im se ne obrati neko iz nadležnih institucija i dok ne bude odgovora na njihove zahteve.

Izgradnja auto puta Preljina-Požega zaustavljena je i u selu Pakovraće kod Čačka protestom meštana koji su pre 70 dana blokirali firmu za proizvodnju betona, kao i  regionalni put Čačak-Lučani na kome zaustavljaju vozila izvođača radova, dok ostala propuštaju, zahtevajući da im se isplati zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto puta.

Sudski procesi meštana Pakovraća koji su bil nezadvoljni ponuđenom cenom za eksproprisanu zemlju traju više od dve godine.

Meštani Pakovraća su pre desetak dana proširili blokadu tako što su zaustavil radove na izgradnji auto-puta na parcelama kroz koje prolazi deonica auto-puta, a koje još uvek nisu isplaćene.

Oni su od 16. septembra prekinuli sve pregovore sa vladom Srbije i Javnim preduzećem „Putevi Srbije“ jer su te pregovore ocenili kao „neozbiljne“ i objavili da te institucije o uslovima prekida blokade dalje mogu razgovarati samo sa njihovim advokatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari