Svi u taboru najbolje srpske fudbalske reprezentacije više bi voleli da sutrašnji derbi pretposlednjeg kola kvalifikacija za prvenstvo Evrope leta 2012. sa Italijom bude „biti ili ne biti“ i za njihovog protivnika, a opservacije standardnog desnog beka „orlova“ Branislava Ivanovića i napadača Marka Pantelića samo ilustruju opšte uverenje da već viđeni putnici u Poljsku i Ukrajinu neće igrati pod ručnom na beogradskoj Marakani.


– Bilo bi bolje da su i njima potrebni jedan ili tri boda. Ovako smo samo mi pod pritiskom, a tako je uvek teže igrati. Kada ne moraš da juriš rezultat, obično ti sve ide od noge. Ali, nismo prvi put u ovakvoj situaciji. Postoji način da se izađe na kraj sa rasterećenim protivnikom, čak i kada se radi o jednoj od najboljih svetskih selekcija, koja je na sjajan način obavila smenu generacija posle prošlog Svetskom prvenstva – ne krije iskusni golgeter Olimpijakosa, koji bi (da je trener) sutra od sebe tražio da bude „efikasan kao u poslednjim mečevima“, odnosno „uradi sve što zna i da sve što može“u meču odluke, a to bi, kaže, trebalo da bude domaći i ostalim reprezentativcima.

– Italijani uvek i protiv svakoga idu na pobedu. I majstori su igranja na rezultat. Imaju toliko kvalitetnih i uigranih fudbalera da je potpuno nebitno u kom sastavu će da nam se suprotstave. Ne dolaze ovamo da bi nam bilo šta poklonili. Da bismo napravili pozitivan rezultat moramo da odigramo svoj najbolji meč do sada – upozorava defanzivac Čelsija, koji nije hteo ništa da suflira selektoru, pošto smatra da Vladimir Petrović „zna svoj posao i šta mu je činiti u možda ključnih 90 minuta“.

U ekipi gostiju nema slabe karike. Pantelić se, u pripremi susreta, ipak najviše bavi odbrambenim adutima slavnog i trofejnog rivala, koji čvrsto drži lidersku poziciju u C grupi (22 boda), ispred Srbije (14), Estonije (13) i Slovenije (11).

– Šta očekujem od bitke s njihovim defanzivcima? Pa, sigurno nam neće otvoriti kapije i gledati nas kako prolazimo. Italijani retko primaju više od jednog gola na utakmici, pa će sigurno i ovog puta biti čvrsti, zgusnuti i kompaktni pozadi. Pritom, njima cela ekipa učestvuje u defanzivi i očas posla se vešto vraća u pomoć zadnjoj liniji. Biće teško „probiti“ ih, ali na nama je da nađemo rupu u bedemu njihovom mrežom – objašnjava Pantelić.

Ništa manje posla i problema neće imati i članovi naše zadnje linije.

-“Azuri“ su možda i najkompletnija reprezentacija današnjice, a njihovi špicevi verovatno najbolji u Evropi. Stalno ulaze u šanse i ne treba im mnogo ni vremena ni prostora da poentiraju. Statistika kaže da su naročito opasni iz prekida, na šta ćemo morati da obratimo posebnu pažnju. Takve napadače je nemoguće čuvati pojedinačno i bez maksimalne koncentracije. Zbog toga je potrebno da igramo iz minuta u minut, na svakom deliću terena, od početka do kraja – svestan je Ivanović.

Obojica računaju na veliku podršku s tribina, ali i nadaju da će domaća publika imati strpljenja.

– Siguran sam da niko od navijača ne dolazi sutra na Marakanu da bi video loše izdanje i poraz. Svi ste nas bili otpisali posle slabog starta, a mi smo se ipak vratili u igru i povratili veru u srpski fudbal. Nadam se da će publika umeti da nas nagradi za to i bude uz nas čak iako nam ne krene dobro. Ostalo je stvar kulture, a ja bih voleo da osim što smo centar Balkana budemo i centar kulture. Ne verujem u ružne slike na tribinama, ali ovo je Srbija. Nikada se ne zna – kaže Pantelić.

Njegov reprezentativni kolega misli da se poverenje gledalaca mora zaslužiti i nagraditi.

– Mnogo toga će zavisiti od razvoja događaja na terenu. Ne mislim samo na rezultat i kvalitet naše igre, već i na naše ponašanje. Svaki navijač mora da vidi borbenu i motivisanu reprezentaciju Srbije. Kada sve probaš i daš sve od sebe teško da će ti zviždati – tvrdi Ivanović.

Karte (i) na stadionu Partizana

Ulaznice za meč s Italijanima još samo danas se mogu kupiti na blagajni stadiona Crvene zvezde, jer će se na dan susreta (po ceni od 700 do 2.500 dinara) prodavati isključivo na biletarnicama susednog Partizana. Razlozi su bezbedonosne prirode, jer bez pomenutog parčeta hartije neće biti moguće proći ni prvi od tri kontrolna punkta oko beogradske Marakane.

Slovenci, ne računajte na nas

Eventualni poraz „orlova“ ne bi nikako ugrozio poziciju Italije, ali bi zato znatno uvećao šanse za baraž četvrtoplasirane Slovencima, koji su oslobođeni obaveza u ovom kolu, pa je jednog novinara iz „dežele“ zanimalo imaju li „zmajčeki“ pravo da se nadaju takvom poklonu Srbije.

– Jeste nam svojim kiksevima dali šansu da ponovo priključimo borbi za EP, ali ne računajte na našu pomoć. Učinićemo sve da iskoristimo svoju priliku protiv Italije i već iz Beograda odemo u baraž. Ne bismo nikako voleli da odlučujuću utakmicu igramo s vama i na gostujućem terenu – poručio je Bane Ivanović ekipi selektora Matjaža Keka.

Priznanje Lakoviću

Iz Evropske fudbalske federacije stiglo je novo priznanje našem Fudbalskom savezu, tačnije rečeno generalnom sekretaru Zoranu Lakoviću. Prvi operativac FSS i desna ruka predsednika Tomislava Karadžića, na sednici Izvršnog odbora UEFA, imenovan je za generalnog revizora UEFA do 2014.

Vidić spreman za Maribor

Nemanje Vidića po svoj prilici neće biti u protokolu protiv „azura“, ali bi trebalo da predvodi odbranu naše selekcije u duelu sa Slovenijom, četiri dana kasnije. Kapiten Mančester junajteda danas stiže na pripreme, a engleski mediji su juče objavili da je prošao sve potrebne medicinske preglede u klubu i dobio dozvolu „crvenih đavola“ da se priključi reprezentaciji, odnosno prvi takmičarski meč posle višenedeljne pauze zbog povrede odigra baš u Mariboru.

Italijani danas stižu

Ekspedicija sigurnog osvajača prvog mesta u C grupi i učesnika EURO 2012. u srpsku prestonicu stiže danas, čarter letom iz Pize. Jedini trening na terenu u Ljutice Bogdana imaće od 19 sati, sat vremena pošto na njemu budu radili Ninković, Kolarov, Žigić i ostali. Pre toga će selektor našeg rivala Čezare Prandeli svoja očekivanja od meča izložiti i ovdašnjim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari