"I naprednjaci se protive uništavanju grada": Peti dan kampa na Šodrošu 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Prethodnih dana, a po svemu sudeći i narednih, umesto table „Dobrodošli na Šodroš“, dočekaće vas transparent ispisan na belom platnu, koji će vam poželeti dobrodošlicu rečima „Most da, ali na drugom mestu“.

To su ispisali građani koji se okupljaju na tom mestu, besni zbog najave devastacije, možda i jedine prirodne oaze u Novom Sadu, koja je prošlog vikenda i počela, sečom stabala.

„Branićemo ovo mesto svojim telima“, najavili su na protestu održanom odmah nakon što su se pojavila svedočanstva i fotografije o tome da je uništavanje Šodroša i Dunavca zvanično počelo.

I tako već pet dana i pet noći, okupljeni u improvizovanom kampu, brane onaj manji deo grada koji nisu pregazili bageri, a to im je, kažu, jedna od poslednjih mogućnosti koji im je ostala.

Prve noći kampovanja aktivisti su bili izloženi provokacijama, kada su se u blizini u nekoliko navrata pojavila kola sa nekoliko lica, koja su kuckala na prozore, kako bi im stavili do znanja da su tu.

To je ujedno bio i jedini „ispad“ od početka „Šodroš Survivor“ kampa.

A u kampu, okupljena su različita lica, poznata Novosađanima sa mnogobrojnih protesta prethodnih godina, ali i neki novi ljudi.

Uglavnom, to su svi oni koji poslednjih meseci i godina, ulažu napore kako bi sprečili da novi Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine zaživi, jer će u tom slučaju devastacija prirode biti po zakonu.

Javne prezentacije GUP-a koje je krajem prošle i početkom ove godine obeležila usijana atmosfera na ivici fizičkog obračuna, uz vikanje i međusobno vređanje, dobacivanje i bes, što gradskim ocima očigledno nije bilo dovoljno da shvate ozbiljnost namere Novosađana da Šodroš sačuvaju od betoniranja.

Zbog institucija, za koje kažu da su mrtve, jedini način da sve spreče jeste da borave u šumi.

"I naprednjaci se protive uništavanju grada": Peti dan kampa na Šodrošu 2
foto: Arsenije Mandić / Danas

Upravo zahvaljujući tome, tvrde da se niko nije pojavio da nastavi radove, ali su imali susret sa jednim od kineskih radnika koji im je tada rekao da on samo radi svoj posao.

Iako su radovi za sada stali i nije posečeno ništa novo od prethodnog vikenda, u kampu ipak vlada strah da će naći drugi način da nastave započet posao.

„Sigurno će doći preko reke da nastave sa sečom“, ubeđeni su pojedini, naglasivši da je najezda radnika sa testerama za sada samo na pauzi.

„Mislim da ni njima nije drago što su tu. Zamisli kako je Kinezima koji rade za svoju firmu u stranoj državi. Ne da se ne pitaju ništa, ako neko nešto kaže, život im je upropašten“, komentariše jedan kamper.

Vreme koje provode skupa koriste da kuju planove, za večeras, sutra i naredne dane, za koje ne znaju koliko će ih biti, ali znaju da je to dan kada će biti rešeno pitanje GUP-a.

Po pitanju Šodroša i tamošnjih događanja, pisali su i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, kojem su juče, na pisarnici Gradske kuće uručili dokument četiri zahteva.

Zahtevi podrazumevaju obustavu radova, javno objavljivanje svih zakonom propisanih dokumenata u vezi sa izgradnjom novog mosta, krivične i prekršajne postupke zbog bespravne seče stabala i formalnu zaštitu Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva.

Za sada odgovora nema, a nisu sigurni ni da li će ga biti.

Ali u šali poručuju da za takvu politiku za koju tvrde da vodi uništavanju grada i Šodroša, aktuelni gradonačelnik nema podršku ni u redovima svoje stranke, podsećajući da u svakoj šali ima pola istine.

„Juče nam se pojavila osoba koja nam se predstavila kao član SNS-a i poručila nam da nas podržava u borbi za Šodroš. To je prava stvar, kada su politička pripadnost i zdrav razum dve odvojene stvari“, pričaju nam gotovo nestvarnu situaciju koja se odigrala.

Tada im je poklonio nekoliko pepeljara i eksternih punjača za telefone, kako bi im olakšao boravak na otvorenom.

A danas je stigla i dostavljačka služba sa hranom za učesnike kampa, a koju je častio upravo taj nesvakidašnji naprednjak.

Sada se već polako spremaju za subotu, kada se očekuje velika akcija, u kojoj će kamperi uz sve zainteresovane čistiti područje oko kampa a nakon čišćenja praviće i kotlić.

Pozivaju sve da da dođu i uz rukavice ponesu vedar duh i dobru volju.

A nakon akcije, svoje dane nastaviće da broje na tom mestu.

Na pitanje do kada, kažu „dokle god je potrebno“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari