Održan protest zbog seče šume na Dunavcu, okupljeni poručili da vlast nema dokumentaciju kojom bi pokazala zašto se to radi 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Protest građana zbog seče šume na Dunavcu održan je danas. Nekoliko desetina građana i aktivista poručili su na skupu da je seča protivzakonita i najavili da će zelenilo u tom pojasu braniti svojim telima.

„Ne znamo da li se ova šuma seče zbog gradnje mosta. Vlast nema dokumentaciju kojom bi nam pokazali zašto to rade“, istakla je aktivistkinja organizacije OSNA Vesna Jakovljević.

Ona je rekla da želi da „natera gradonačelnika i vlasti da pokažu dokumentaciju na osnovu koje seku šume“, ali i da žele da zaustave tekuće radove.

„Seča je protivzakonita. U toku je period gnežđenja prica što znači da je prekršen zakon o zaštiti prirode“, poručila je Jakovljevićeva, upitavši se da li je Zavod za zaštitu prirode za te radove nekome dao uslove zaštite, između ostalog kineskoj kompaniji koja gradi most, podizvođačima ili nekome trećem.

„Studija za ovo ne postoji, kao ni za radove na kameničkoj strani. Studija uticaja koja je morala da se radi, s obzirom da je ovo zaštićeni deo, odnosno deo ekološke mreže, ne postoji. Seku se autohtone vrste koje su izuzetno retke, koje se u celom svetu čuvaju“, dodala je.

Prema njenim rečima, niko ne gaji nadu da će izgradnja mosta biti sprečena, ali se to ne može sprovoditi na takav način, naglasivši da se seča šuma „radi vrlo tendenciozno i pametno“, tako da izgleda kao proredna seča, što, kako tvrde aktivisti, nije tako.

U pitanju je most u produžetku Bulevara Evrope. Nakon najave njegove izgradnje početkom godine, građani Telepa protestovali su između ostalog i zbog izgradnje vijadukta uz taj most, tvrdeći da će se nalaziti na svega nekoliko metara od prozora i terasa stanara tog dela grada.

Najavljujući predstojeće akcije, Jakovljevićeva je naglasila da je građanima Bačke Palanke trebalo mesec i po dana da Polojsku šumu odbrane od seče, te da će preduzeti slične mere.

Okupljeni su pozvali medije, političare i javne ličnosti da im se pridruže u odbrani te prirodne zone na obali Novog Sada.

Aktivista Novi Nebojša Milenković podsetio je da Novi Sad čeka usvajanje Generalnog urbanističkog plana u gradskoj Skupštini tokom ovog meseca, rekavši da gaji nadu da se Novom Sadu može ponoviti Zagreb, gde je, kako kaže, vlast ignorisala građane sve do dana usvajanja GUP-a, kada se ispred ispred zagrebačkog Parlamenta okupilo 30 hiljada ljudi, a vladajuća koalicija raspala.

Milenković je pozvao građane da na dan usvajanja GUP-a dođu ispred gradske Skupštine, jer od trenutka kada se plan usvoji, „sve što se radi počinje da se radi po zakonu“

„Kada usvoje GUP, mi više institucionalnih mehanizama nemamo. Gradski odbornici ne moraju da usvoje GUP i treba vršiti pritisak sve dok oni mogu da obiju taj dokument. Mogu da ga vrate na doradu a mogu potpuno da ga odbiju. Oni to neće uraditi ako nema pritiska“, dodao je Milenković.

Prema tvrdnjama okupljenih, na skupu je bilo i nekoliko policijskih službenika u civilu, a pojavilo se i policijsko vozilo sa dva uniformisana službenika, od kojih su okupljeni zahtevali da naprave zapisnik o seči. Takođe, u međuvremenu se pojavio i kamion sa dve osobe koje su skupljale ostatke posečenog drveća.

Poziv na današnji protest raširio se juče uveče putem društvenih mreža. Brojne organizacije, među kojima su Eko straža i Ekološki front, pozvale su građane da se okupe, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci posečenog i porušenog drveća sa obe strane Dunava.

„Građani su zabrinuti i uznemireni kakvu će nam devastaciju prirode i života doneti novi most, koji su vlasti i kineska kompanija nameračili da po svaki cenu sagrade“, navedeno je u pozivu Ekološkog fronta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari