I Sindikat radnika u prosveti Srbije traži veće plate 1Izvor: N1

Nakon današnjeg štrajka upozorenja koji je organizovao Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražio je od Vlade i ministarstava prosvete i finansija da od 1. januara počne primena platnih razreda.

U suprotnom, zahtevaju da se poveća cena rada za zaposlene u obrazovanju za 15 odsto, kako bi se plate u ovom sektoru izjednačile sa zaradama drugih budžetskih korisnika.

U pismu premijerki i resonim ministrima, koji je potpisao predsednik SRPS-a Slobodan Brajković, zahteva se i korekcija koeficijenata od četvrtog do šestog stepena za nenastavno osoblje  u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, tako da se oni izjednače sa koeficijentima zaposlenih u nastavi sa istim stepenom stručnosti.

Ukoliko se to ne dogodi, nenastavno osoblje od četvrtog do šestog stepena će biti na minimalcu, upozoravaju iz SRPS-a.

Ovaj sindikat traži i da se izmeni Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje škola, napominjući da u ustanovama koje imaju jedno odeljenje manje od broja predviđenog tim pravilnikom, stručni saradnici gube 50 odsto norme.

Zbog toga sindikat traži da se zarade stručnih saradnika utvrđuju proporcionalno broju odeljenja u školama.

Na spisku zahteva je i isplata novogodišnje nagrade, predviđene Posebnim kolektivnim ugovorom, kao i da se po dinamici koja je obećana raspišu konkursi za zaposlene koji su radni osnov zasnovali na određeno vreme 2018. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “I Sindikat radnika u prosveti Srbije traži veće plate”

  1. Najavljuju povecanje penzije oko 6 % do februara ce biti poskupljenja ihaha ali 6 % ostaje. ko te zarezuje imas da cutis i trpis.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.