I Sindikat radnika u prosveti Srbije traži veće plate 1Izvor: N1

Nakon današnjeg štrajka upozorenja koji je organizovao Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražio je od Vlade i ministarstava prosvete i finansija da od 1. januara počne primena platnih razreda.

U suprotnom, zahtevaju da se poveća cena rada za zaposlene u obrazovanju za 15 odsto, kako bi se plate u ovom sektoru izjednačile sa zaradama drugih budžetskih korisnika.

U pismu premijerki i resonim ministrima, koji je potpisao predsednik SRPS-a Slobodan Brajković, zahteva se i korekcija koeficijenata od četvrtog do šestog stepena za nenastavno osoblje  u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, tako da se oni izjednače sa koeficijentima zaposlenih u nastavi sa istim stepenom stručnosti.

Ukoliko se to ne dogodi, nenastavno osoblje od četvrtog do šestog stepena će biti na minimalcu, upozoravaju iz SRPS-a.

Ovaj sindikat traži i da se izmeni Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje škola, napominjući da u ustanovama koje imaju jedno odeljenje manje od broja predviđenog tim pravilnikom, stručni saradnici gube 50 odsto norme.

Zbog toga sindikat traži da se zarade stručnih saradnika utvrđuju proporcionalno broju odeljenja u školama.

Na spisku zahteva je i isplata novogodišnje nagrade, predviđene Posebnim kolektivnim ugovorom, kao i da se po dinamici koja je obećana raspišu konkursi za zaposlene koji su radni osnov zasnovali na određeno vreme 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari