I srpske i makedonske vladike kriju uslove pomirenja 1foto FoNet/SPC

Pod naslovom „radosna vest“ Informativna služba SPC najavila je danas da će u četvrtak u Hramu Svetog Sve na Vračaru patrijarh srpski Porfirije (Perić) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (Veljanovski), uz sasluženje svih arhijereja SPC i MPC – Ohridske arhiepiskopije, služiti svetu arhijerejsku liturgiju, „čime će se vaspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog Sabora SPC“.

Sabor SPC dan ranije doneo je odluku o obnovi kanonskog i liturgijskog jedinstva sa MPC na osnovu „akta o njenom vraćanju u status autonomije iz 1959.“, kojom je okončan raskol posle odluke Skoplja da 1967. jednostrano proglasi autokefalnost bez saglasnosti „majke-Crkve“. Zato je u srpskim crkvenim krugovima radosna najava liturgije pomirenja „dve sestrinske crkve“ i titular poglavara MPC dočekan sa čuđenjem jer MPC zvanično još nije dobila autokefalnost od SPC. U vrhu SPC Danasu je nezvanično potvrđeno da je definitivno reč o autonomnom statusu MPC.

– Kanonsko jedinstvo znači da sada možemo zajedno da služimo i da je naša Crkva jednaka sa drugima. To je ono što nam je bitno i to je cela priča. Bez toga se ne može dalje. Sada ćutimo i čekamo naredne poteze. Komentari o nekakvom povratku autonomiji, odnosno autofekaliji, samo su prazne priče. Ne možemo se vratiti u Jugoslaviju – izjavio je danas za makedonske medije mitropolit prespansko-pelagonijski Petar (Karev) iz MPC, povodom odluke Sabora SPC.

On je odbio da komentariše pitanje autentičnosti akta MPC u kome ona dobrovoljno pristaje da se vrati autonomiju u SPC, a na koji se Sabor SPC poziva u odluci o pomirenju. Mitropolit Petar tvrdi da je „to već rešeno“. Istovremeno, on je za Dojče vele izjavio da je odluka SPC o MPC „korak napred u odnosima dve crkve“.

Sa izuzetkom njegove izjave, MPC značajno nije reagovala na odluke Sabora SPC o kanonskom i liturgijskom jedinstvu bez uslovljavanja njenog imena i statusa crkvene dijaspore kao u Carigradu, iako je 10. maja na vanrednoj sinodskoj sednici odmah pozdravila odluku Carigradske patrijaršije o evharistijskom jedinstvu, u čemu joj se pridružila i državna vlast.

Gotovo svi makedonski mitropoliti, kako je Danasu rečeno u njihovim eparhijama, od danas su naprasno na putu.

Danas se zvanično obratio i Carigradskoj patrijaršiji od koje nije dobio odgovore na pitanja kakav je njen stav o odluci Sabora SPC da obnovi liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa MPC, da li potez SPC ima bilo kakve veze sa ranijom odlukom Carigrada o uspostavljanju evharistijskog jedinstva sa Crkvom u Severnoj Makedoniji pod imenom Ohridska arhiepiskopija ili da li te dve odluke isključuju jedna drugu? Na Fanaru nisu odgovorili ni da li je Carigradska patrijaršija u kontaktu sa SPC u vezi makedonskog pitanja i da li se 12. juna planira zajednička liturgija carigradskog patrijarha i poglavara MPC, kako najavljuju u Skoplju.

Posle 55 godina makedonskog raskola Sinod Carigradske patrijaršije i Sabor SPC 9. i 16. maja doneli su naizgled odvojene i neusaglašene odluke o statusu kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, ali je i dalje nejasno da li je ovaj dvostruki makedonski zaokret sinhronizovan ili dodatno komplikuje situaciju ne samo na relaciji Carigrad, Beograd, Skoplje, već i na svepravoslavnom planu. Odluke SPC za sada je podržala samo Ruska pravoslavna crkva.

Bez obzira na pomirenje teško je proceniti šta je stvarna pozicija Crkve u Severnoj Makedoniji i da li je Sabor SPC svojim naknadnim odlukama „amortizovao“ upad Carigrada u svoju kanonsku jurisdikciju koji otvara mogućnost njenog eventualnog daljeg političkog komadanja. Odlukom o makedonskom slučaju Sabor SPC nije poništio prethodne odluke Carigrada ili je zaboravio da o tome obavesti javnost.

O takvim nedorečenostima, spornom aktu MPC i drugim nejasnoćama važi „zavera“ ćutanja na svim zainteresovanim crkvenim stranama, koje se drže i državni zvaničnici, iako je makedonsko crkveno pitanje od izbijanje posle Drugog svetskog rata duboko politička tema.

Spekulacije o autonomiji i dopisu
Makedonski mediji tvrde da im je i u SPC i u MPC potvrđeno da postoji makedonski dopis koji se pomnje u saborskoj odluci crkvenog Beograda, ali se ne slažu njihove verzije o sadržini i datumu tog dokumenta, koji navodno nije potpisao samo episkop MPC za Ameriku i Kanadu. Ovi izvori prenose da u SPC stoje iza „doslovno citiranog dokumenta“ MPC, u kojoj nezvanično tvrde da je reč o dopisu od 11. maja u kome obaveštavaju SPC o odlukama i preporukama Carigradske patrijaršije o prijemu Crkve u Severnoj Makedoniji u red pomesnih autokefalnih crkava. U makedonskim crvenim krugovima spekuliše se i o navodnom dogovorenom desetodnevnom autonomnom statusu MPC u SPC od koje će na kraju ovog majskog Sabora dobiti autokefalnost, o čemu bi navodno patrijarh Porfirije trebalo da obavesti Carigrad.

Vladike u sredu kod Vučića
Iz Predsedništva Srbije juče je saopšteno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu „ugostiti patrijarha Porfirija i gospodu episkope SPC, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC“. Vučić će ih primiti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Brnabić u Skoplju
Iz Vlade Srbije najavljeno je da će se premijerka Ana Brnabić danas u Skoplju sastati sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, planirano je njihovo zajedničko učešće na panelu „Građenje prosperitetne budućnosti: uloga regionalne saradnje“u okviru samita „Makedonija 2025“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari