Identifikovano novo napušteno zemljište 1Foto: Pixabay/Wobogre

Na području Beograda, Pančeva i Velikog Gradišta pronađeno najviše napuštenih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ove parcele bi mogle da se koriste za poljoprivrednu proizvodnju, dok na podurčju Srbobrana nema zaparloženog državnog poljoprivrendog zemljišta, pokazuje nova analiza Uprave za poljoprivredno zemljište.

Prema tim podacima, prošle godine idnetifikovano je 1319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlastištvu, i to na teritoriji 12 jedinica lokalnih samouprava.

Terenske provere obavljene su na području Pančeva, Pećinaca, Ljubovije, Krupnja, Sopota, Barajeva, Velikog Gradišta, Bojnika, Malog Iđoša, Srbobrana, Bačke Topole i Doljevca.

Proveravano je 1806 parcela, koje zauzimaju 1572 hektara a pronađeno je 1319 parcela, koje su napuštene.

U protekle tri godine Uprava za poljoprivredno zemljište na području 29 jedinica lokalnih samouprava identifikovala je preko 2.000 napuštenih parcela.

Napušteno poljoprivredno zemljište, navode u Upravi, može pružiti dodatnu mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi, kao i potencijalnim investitorima da ulože u agro biznis, ali i državi da zasadi vetrozaštitne pojaseve šume.

Na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište biće objavljena lista svih parcela za koje je utvrđeno da su zaparložene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari