Igor Jurić o uvođenju Amber alerta: Podrška građana ogromna, nadamo se rezultatima do kraja godine 1foto: Siniša Obrenić/Danas

Objava u kojoj je Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, pozvao građane da podrže uvođenje sistema Amber alert u Srbiji za 24 sata pregledana je 10,6 miliona puta i podeljena više od 600.000 puta samo na Instagramu.

– Ako bismo računali i druge društvene mreže, verujem da je naš poziv podeljen preko milion puta, što su impresivne brojke i što pokazuje koliko građani Srbije podržavaju uvođenje ovog sistema – kaže Igor Jurić za Danas.

On je prethodno na svom Instagram profilu pozvao korisnike društvenih mreža da u sredu na svojim profilima objave svoju podršku uvođenju Amber alerta u Srbiji uz haštag #hocemoamberalert, kako bi se prebrojilo koliko ima onih koji podržavaju ovakvu meru.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Igor Jurić (@igorjuric73)

Amber alert je sistem koji se aktivira u slučaju nestanka deteta, i koji podrazumeva da se o nestanku obaveštava najšira javnosti na različite načine – objavama na televizijama, radiju, bilbordima, benzinskim pumpama, sms porukama….

Ovakav sistem postoji u desetinama evropskih država a Jurić se godinama unazad zalaže za njegovo uvođenje u Srbiji.

Nakon početnih razgovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u vreme dok je ministar bio Nebojša Stefanović, saradnja između MUP i Jurićeve organizacije prekinuta je dolaskom Aleksandra Vulina na čelo MUP-a.

Sada su razgovori obnovljeni a Jurić kaže da ima obećanje ministra Bratislava Gašića da će se intenzivno raditi kako bi ovaj sistem zaživeo do kraja godine u zemlji.

– Nakon razgovora koji smo vodili sa ministrom, ofromljen je tim koji će raditi na samom sistemu i implementaciji. U timu će pored naše verovatno učestvovati i druge nevladine organizacije, kao i ministarstva pravde, socijalne politike, telekomunikacija, MUP, Tužilaštvo i druge institucije. Prekjuče na sastanku sa službenicima MUP-a dobili smo informaciju da bi tim trebalo da se sastane vrlo brzo i po rečima samog ministra radiće se vrlo intenzivno da bi do kraja godine sistem profunkcionisao – kaže Jurić.

Upitan da li bi uvođenje ovog sistema zahtevalo izmene zakona, sagovornik Danasa kaže da je o tome još rano govoriti.

– Rano je o tome govoriti dok se ne uspostave kriterijumi kada bi se sistem Amber alerta pokretao – navodi Jurić.

Primera radi u državama u Americi, gde je prvo zaživeo Amber alert, ovaj sistem se uglavnom aktivira kada je nestalo dete mlađe od 18 godina, kada policija veruje da je dete oteto i da je u opasnosti, i kada postoji dovoljno informacija za opis bilo nestalog deteta, bilo otmičara, koje bi mogle da se podele sa javnošću.

Igor Jurić kaže da u Srbiji postoji podrška javnosti za uvođenje Amber alerta što je pokazala i akcija koju je njegova organizacija povela na društvenim mrežama.

– Pozivanjem građana da podrže Amber alert u Srbiji želeli smo da pokažemo donosiocima odluka da imamo podršku građana koji su zaista zainteresovani i upoznati sa načinom funkcionisanja celog sistema. Svesni da zakonski ne možemo da utičemo time što je jako veliki broj ljudi podržao samu akciju ali jeste značajno da institucije shvate koliko su građani zainteresovani da sistem profunkcioniše u našoj zemlji – navodi Jurić.

Da li su moguće zloupotrebe?

U prethodnom periodu pojedine nevladine organizacije navodile su da iako podržavaju uvođenje Amber alerta treba biti oprezan i da treba brižljivo isplanirati ceo sistem da ne bi dolazilo do zloupotreba podataka o nestaloj deci koje bi bili dostupni najširoj javnosti. Upitan o ovim stavovima Igor Jurić kaže da kada se radi o nestanku deteta, nikakva zloupotreba nije moguća.

„Kao roditelju nestalog deteta koje je ubijeno, recite mi kakva zloupotreba može da se desi kod roditelja koji traže nestalo dete. Zaista ne mogu da vidim problem a pričam iz ugla roditelja koji je izgubio dete. Bio bih srećan da je na bilo koji način zaloupotrebljeno bilo šta a da mi je dete ostalo živo. Nažalost, ništa nije niti zloupotrebljeno niti je moglo biti, niti je išta urađeno. Mi ćemo pozvati i druge nevladine organizacije da kažu svoje argumente i svoja viđenja samog sistema“, kaže Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari