Na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici vladajuće koalicije (SNS, SPS, JS, PUPS, NS, PSS-BK, SPO, SDP i DSS) nisu uspeli da izglasaju predlog odluke o drugom ovogodišnjem rebalansu budžeta, kojim je gradska kasa trebalo da se umanji za oko 70 miliona dinara.

Za usvajanje te odluke koja je važna za funkcionisanje grada bilo je potrebna saglasnost 34, ali podržala su ga 33 odbornika vladajuće većine.

To je mogući indikator o sukobima unutar vladajuće koalicije i njenoj nepotpunoj podršci u skupštini, jer kako je moguće drugačije objasniti činjenicu da su predlozi odluka koji su na dnevnom redu bili pre i posle glasanja o rebalansu usvojeni sa dva dodatna glasa odbornika vladajuće većine. Rekavši da neusvajanje rebalansa predstavlja „debakl vladajuće koalicije“, Jovan Marković, predsednik demokrata, smatra da bi aktuelna vlast trebalo da ponudi ostavke.

– Vladajuća koalicija trebalo bi da prihvati realnost da nema potpunu podršku u skupštini, jer nije imala većinu za usvajanje predloga o rebalansu budžeta. U svakom normalnom društvu vlast bi nakon takve situacije prihvatila poraz i podnela ostavku, ali kako ne postoji kritički stav vlasti prema sopstvenom radu, ali ni kritički stav medija i javnosti, onda se preko toga olako prelazi – kazao je za Danas Marković, dodavši da je glasanje u skupštini „posledica trgovine i načina na koji je u avgustu ove godine formirana skupštinska većina“.

Uz konstataciju da je „budžet u katastrofalnom stanju, da je likvidnost ugrožena, da je dug 10. novembra bio veći od 270 miliona dinara, te da će na kraju godine biti veći od 330 miliona dinara“, Branislav Mitrović, predsednik opozicionog pokreta Pozitivno Užice i narodni poslanik, smatra da je neusvajanje rebalansa budžeta posledica „neodgovornog i bahatog ponašanja odbornika većine, ali i očiglednog neslaganja između stanaka na vlasti“.

S druge strane, Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada i potpredsednik odbora socijalista, ističe da u odsustvu podrške rebalansu budžeta nema političkih poruka iz vladajuće odborničke većine, niti indicija o sukobima unutar te koalicije.

– To je posledica nediscipline ili nepažnje odbornika tokom sednice. Ne verujem da će biti sličnih problema za narednu sednicu kada će predlog rebalansa budžeta ponovo biti na dnevnom redu – kazao je za Danas Marjanović, dodavši da ne veruje da se takav scenario može ponoviti prilikom izjašnjavanja o predlogu budžeta za narednu godinu, a potom je upozorio: „Ukoliko se ne usvoji budžet, usledilo bi privremeno finansiranje, a to bi bilo pogubno po vladajuću koaliciju.“

I gradonačelnik Tihomir Petković, koji je poverenik SNS u gradu, kaže da ne veruje da je to bio pokušaj smenjivanja vlasti, te da su u pitanju tehnički propusti i da unutar koalicije nema sukoba. – Pokušavamo da utvrdimo šta se dogodilo, jer postoje sumnje da dva odbornika skupštinske većine nisu glasala. Moguće je da je u pitanju tehnički propust i da oni zbog toga nisu podigli ruke – kazao je za Danas Petković. On je odbio da saopšti iz kojih stranaka su ta dva odbornika, ali je istakao da oni nisu članovi „najorganizovanijih delova vladajuće koalicije“.

Na nezvaničnu informaciju Danasa da su u pitanju odbornici koji su odbijanjem da glasaju za rebalans iskazali lično nezadovoljstvo, jer nije udovoljeno njihovim ambicijama da postanu rukovodioci u javnom sektoru, Petković kaže da „nije uvideo tu vrstu povezanosti“.

– Sigurno je u pitanju tehnički propust vladajuće koalicije, onih koji su vodili sednicu, šefova odborničkih grupa, prvenstveno SNS, jer je trebalo da se vodi računa o tome da li je u sali prisutan dovoljan broj odbornika. Nisam uspeo da saznam da li je u pitanju nešto ozbiljnije, odnosno da li u vladajućoj koaliciji postoji neka organizovana akcija sa porukama koje su namenjene aktuelnoj vlasti – zaključio je Petković, poručivši da će skupština ponovo zasedati najverovatnije 8. decembra i da će ponovo raspravljati o rebalansu budžeta, te da će to biti „prilika da se vidi da li postoje sporovi unutar vladajuće koalicije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari