Imaju li Užičani razloga da brinu o kvalitetu vode za piće: Narodna poslanica tvrdi jedno, nadležni uzvraćaju da je voda zdravstveno bezbedna 1Fabrika vode u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Duško Ljujić, direktor užičkog Vodovoda, demantovao je informacije o tome da je voda iz gradskog vodvoda neispravna i poručio da „Užičani nemaju razloga za brigu, jer to preduzeće isporučuje, kako je rekao, „zdravstveno bezbednu vodu“.

Užičani su vrlo osetljivi na tu temu, jer su se sa problemom vodosnabdevanja suočili pred kraj 2013. godine. Tada je akumulacija Vrutci bila pod algama-cijanobakterijama, pa je šest godina kasnije fabrika za preradu vode rekonstruisana, dograđena i tehnološki osavremenjena.

Novi povod za sumnju bila je konferencija za medije na kojoj je Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke iz Užica, pozivajući se na zvanični Izveštaj Instituta za zaštitu javnog zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“,  navela da je „voda za piće u Užicu i još 16 mesta u Srbiji, tokom 2021. godine, bila mikrobiološki neispravna“.

Imaju li Užičani razloga da brinu o kvalitetu vode za piće: Narodna poslanica tvrdi jedno, nadležni uzvraćaju da je voda zdravstveno bezbedna 2
Tabela iz Izveštaja „Batuta“ za 2021. godinu

U tom izveštaju, koji je dostupan na sajtu „Batuta“, navedeno je da je 2021. godine mikrobiološki bilo neispravno 5,1 odsto analizanih uzoraka vode iz gradskog vodovoda u Užicu.

Na osnovu toga, poslanica je navela da je „pored Sombora, Apatina, Odžaka, Vršca, Kosjerića, Čajetine, Bajine Bašte, Nove Varoši, Sjenice, Knića, Merošine, Ražnja, Žagubice, Ćuprije, Despotvca, Petrovca na Mlavi, Užice je jedan od 17 gradova, koje ima mikrobiološki nespravnu vodu za piće“.

Imaju li Užičani razloga da brinu o kvalitetu vode za piće: Narodna poslanica tvrdi jedno, nadležni uzvraćaju da je voda zdravstveno bezbedna 3
Ivana Parlić/Foto: Nenad Kovačević

„Ovim dokumentom želim da potvrdim strepnje o vodoizvorištu (akumulacija Vrutci, prim. autura), jer se Grad  neodgovorno i nezakonito odnosi prema glavnom vodoizvorištu“, poručila je Ivana Parlić.

Međutim, Dušan Ljujić, direktor JKP Vodovod, kaže za Danas da „građani Užica piju zdravstveno bezbednu vodu, u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode“.

„Prošle godine, od 700 uzraka, 34 su bila mikrobiološki neispravna od kojih je sedam bilo u jednoj mesari, iako je do nje voda bila ispravna, što znači da su instalacije u meseri neispravne. Slično je bilo i sa uzorcima u jednoj pekari, koja ima svoju vodu i koja se meša sa vodom iz gradskog vodovoda“, kazao je za Danas Ljujić.

„Ako bi se“, dodao je, primenili standardi koji važe za flaširanu vodu i kriterijumi Svetske zdravstvene organzacije, od tih deset uzoraka šest bi bilo ispravno“, kazao je Ljujić.

On je objasnio da „aerobne mezofilne bakterije potiču iz biološkog sloja koji se stvara u unutranjosti cevi zbog njihove dotrajalosti, ali i da njihovo prisustvo može da bude dokaz loše higijene u objektima, poput navedene mesare.

„Građani Užica apsolutno ne moraju da brinu o kvalitetu vode i to garantujem svojim životom. Nema razloga za brigu i paniku, jer voda koju fabrika prerađuje i distribuiše potrošačima je zdravstveno bezbedna“, rekao je za Danas Ljujić.

Imaju li Užičani razloga da brinu o kvalitetu vode za piće: Narodna poslanica tvrdi jedno, nadležni uzvraćaju da je voda zdravstveno bezbedna 4
Duško Ljujić/Foto: Nenad Kovačević

„Nijednom analizom“, tvrdi, „nije ustanovljen problem kvaliteta prečišćene vode u samoj fabrici“.

„Problem je u dustributivnoj mreži koja je stara, pa su česti kvarovi, ali uvek te delove mreže, nakon otkolnjenih havarija, isperemo i dezinfikujemo“, poručio je direktor užičkog Vodovoda.

S druge strane, kaže, od početka ove godine do sada, „stanje je bolje, jer je od 505 analizanih uzoraka deset bilo mikrobiološki neispravno“.

Dr Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju užičkog Zavoda za zaštitu javnog zdravlja koji obavlja analize kvaliteta vode za piće i rezultate dostavlja „Batutu“, kaže za Danas da su „rezultati očekivani, zbog starosti distrbutivne mreže, ali da prošle i ove nije bilo rizika po zdravlje ljudi“.

„Ne bih rekla da su građani Užica prošle godine pili mikrobiološki neispravnu vodu. U prošloj godini analizirali smo 700 uzoraka i dogodi da neki uzorak nije mikrobiološki ispravan, pa analize ponavljamo, ali to neće ugoroziti zdravlje ljudi“, objasnila je za Danas dr Janjić i istakla da je naš Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode mnogo stroži od pravilnika u Evroskoj uniji“.

O rezultatima analiza, kaže, užički Zavod obaveštava sanitarnu inspekciju i upravu Vodovoda i dodaje da „tokom 2021. i ove godine nije bilo rizika po zdravlje ljudi“.

„U mikrobiološki neispravnim uzorcima su“, ističe, „najčešće, bakterije koje su nastale zbog starosti vodovodnih cevi u čijoj unutrašnjisti se stvara mikrofilm, te da je „od 700 uzoraka vode, mali broj koji nije bio u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode“ .

Imaju li Užičani razloga da brinu o kvalitetu vode za piće: Narodna poslanica tvrdi jedno, nadležni uzvraćaju da je voda zdravstveno bezbedna 5
Olivera Janjić/Foto: Nenad Kovačević

„Daleko od toga da bi trebao da budemo zadvoljni, ali ne stoji to da su građani Užica 2021. godine pili mikrobiološki neispravnu vodu. Međutim, rezultat analize ukazuje na to da se i dalje mora raditi na zameni dotrajalih cevi, smanjenju broja kvarova i oscilacija u koncentraciji rezidulanog hlora“, poručila je dr Olivera Janjić.

Ona je dodala da su sa problemima dotrajalosti vodododne mreže suočeni i drugi gradovi u Srbiji, ali da „Užice, na sreću, ima vodu koja je uglavnim fizičko- hemijski ispravna“.

Značajno smanjeni rizici 

„U ovom trenutku, Užičani nemaju razloga za brigu, a nisu to imali ni 2021. godine. U odnosu na 2013. godinu, kada je bio problem na Vrutcima, značajno je poboljšan kvalitet prečišćavanja vode i imamo značajno smanjenje rizika, ali i dalje mora da se unaređuje distributivna mreža“, kazala je dr Janjić.

Stanje je bolje

„Ove godine, situacija je bolja i na to ukazuju naše analize. Od početka ove godine do danas, od 505 uzoraka, njih deset mikrobiološki nije bilo u skladu sa Pravilnikom“, kazala je dr Janjić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari