Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin biće u ponedeljak na svečanosti u Kremlju inaugurisan na tu dužnost, čime će se i zvanično vratiti u Kremlj i započeti svoj šestogodišnji mandat. Svečanosti, po pravilu, prisustvuju članovi oba doma parlamenta, sudije Ustavnog suda, predstavnici doplomatskog korpusa, vlade Rusije i federalnih organa vlasti.

U praksi, inauguraciji prisustvuju i lideri svih konfesija, javne ličnosti, novinari koji prate aktivnosti Kremlja. Najavljeni moleban, koji će patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril održati za Vladimira Putina nakon njegove inauguracije za predsednika izazvao je uznemirenje u nekim krugovima pošto liči na krunisanje, prenosi u nedelju Verska informativna agencija (VIA). Ta strahovanja odbacili su predstavnici crkve kao neosnovana, kao i moskovski crkveni mediji koji navode da moleban za Putina ne predstavlja njegovo krunisanje. U Blagoveštenskoj katedrali patrijarh Kiril će u prisustvu novog predsednika Putina moliti, takođe „za Rusiju, vlast i vojsku“, jer svaka vlast je od Boga, navode crkveni mediji. Državna vlast, ističe se, na sebe preuzima obavezu da ograničava grehe, bezakonja, da štiti prava, da se bori protiv zloupotreba, čak i „žestokim merama“, a crkva se moli da ona ima snagu i da je u stanju da „rešava složene zadatke“.

Putin je već u dva četvorogodišnja mandata bio na čelu države, od 2000. do 2008. godine, a poslednje četiri godine bio je na funkciji premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari