Zaposleni odeveni u šortsevima na radnom mestu u Mađarskoj možda neće privući pažnju drugih, ali u Indiji bi verovatno bili smatrani lenštinama koji ne shvataju ozbiljno svoj posao, pokazalo je globalno istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 12.500 ljudi iz 24 zemlje donelo je zanimljive zaključke: Evropljani su najopušteniji kada je reč o tome šta oblače kada idu na posao budući da samo 27 odsto zaposlenih nose poslovna i elegantna odela na radnom mestu.

Mađarska se našla na dnu liste, budući da je samo 12 odsto zaposlenih izjavilo da su na poslu odeveni u poslovno odelo ili klasično krojenu žensku haljinu. Među mađarskim radnicima, 46 odsto smatraju da je potpuno prikladno obući šorts na radnom mestu, dok 56 odsto njih smatra da nema ništa čudno doći na posao u sandalama, japankama i drugim papučama za plažu.

Indijci su, pokazalo je istraživanje, najelegantniji na radnom mestu, gde čak 58 odsto zaposlenih oblači odelo na poslu, dok samo 28 odsto smatra da je pristojno obući šortc za rad u kancelariji.

Istraživanje je pokazalo i da u proseku, 21 odsto radnika širom sveta smatraju da je letnja obuća sa kaišićima, razne papuče sa otvorenim prstima i slično prikladna obuća za radno mesto, dok 24 odsto njih odobrava nošenje šortceva na posao.

Za Indijom sledi Saudijska Arabija gde 51 odsto isključuje bilo kakvu opuštenu varijantu oblačenja za posao, dok u Francuskoj takav stav zastupa 45 odsto ljudi. Švedska spada među najopuštenije zemlje gde šefovi i direktori zagovaraju ležerniju varijantu odevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari