Info centar: 2018. obeležena širenjem lažnih vesti o migrantima 1Foto. Info centar

Organizacija Info park danas je povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra saopštila da je 2018. obeležena širenjem lažnih vesti i fabrikovanjem podataka o izbeglicama i migrantima, nasiljem koje je sve učestalije na granicama Evropske unije.

Kako se navodi, u Srbiji su političke partije često posezale za lažnim interpretacijama migrantske situacije.

Info park je naveo da se poslednjih nekoliko dana, od kada su niske temperature, veliki broj migranata koji nije zbrinut, vraća sa granica kako bi potražili neki vid zaštite.

Amin iz Avganistana, jedan je od njih, kako je rekao za Info park, devet puta je pokušao da ode preko granice, ali mu nije uspelo.

„Čekam bolje vreme. Sada spavam na parkingu malo dalje od centra grada. Ljudi su fini, dozvolili su mi da se tu smestim, ujutru mi donose hranu i dali su mi ćebe“, kazao je Amin, a preneo Info park.

Info park je naveo da zbog nejasnog odnosa prema migracijama u poslednje vreme često se može čuti da se radi o „orkestriranim migracijama koje za cilj imaju ugrožavanje bezbednosti gradjana Evrope i unošenje populacione neravnoteže“.

Po podacima te ogranizacije, u Srbiji trenutno boravi nešto više od 4.500 izbeglica i migranata koji su uglavnom smešteni u prihvatnim i azilnim centrima.

„Međunarodni dan migranata je, međutim, za njih samo još jedan dan u poslednje četiri godine kako pokušavaju da stignu do svog cilja – dostojanstvenog života“, ocenio je Info park i podsetio na univerzalnost ljudskih prava, odnosno na pravo na dostojanstven život u normalnim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari