Informer otkrio da je firma Dragana Đilasa pozajmljivala novac drugim firmama 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nakon višemesečnog rada, istraživački tim lista Informer objavio je u petak uveče prve delove izveštaja nazvanog “Veritas papiri” koji se fokusira na poslovne transakcije lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Informerov istraživački poduhvat, dolazi svega nekoliko dana nakon objavljivanja globalnog istraživanja “Pandorini papiri” u kojima je, između ostalog, otkriveno da su ministar finansija Siniša Mali i kum predsednika Srbije Nikola Petrović imali ofšor kompanije u trenutku kada su bili nosioci javnih funkcija. Kako je ranije za Danas pojasnio glavni urednik Informera, u pitanju je čista koincidencija.

“Veritas papiri” su otkrili da je u poslednjih pet godina firma “Multikom” Dragana Đilasa “pozajmila” 201.540.000 raznim kompanijama. Razlog zbog kojeg reč pozajmila koriste pod navodnicima, je što kako stoji u tekstu “sve ukazuje da su u pitanju lažne, simulovane pozajmice”.

Do zaključka da se radi o lažnim pozajmicama istraživači Informera su došli su zbog podatka da je samo jedna od pozajmica vraćena, ali i zbog toga što je, kako su naveli, “očigledno da preko njih Đilas kontroliše medijsko-politički prostor u državi”. Kako je to očigledno, nisu naveli.

Kao ključno otkriće Informerovog istraživanja navodi se podatak da je kompanija Multikom 2019. godine pozajmila 35.800.000 dinara kompaniji “Ultra drajv rentakar” čiji je vlasnik Aleksandar Bjelić, nekadašnji gradski menadžer u Beogradu.

Pozajmicu u vrednosti od 1,6 miliona dinara od Multikoma dobio je i politički mesečnik “Karakter” koji, kako se precizira, uređuje “u hejterskim medijima često citirani novinar” Nenad Čaluković. Firma „Direktno digital njuz“, koja izdaje portal Direktno dobila je pozajmicu od 4,5 miliona dinara.

Informer je višemesečnom analizom otkrio i ko je sve zaposlen u kompaniji Multikom. Između ostalog, zaposleni u ovoj firmi su potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, bivši direktor BIA Saša Vukadinović, novinarka Biljana Lukić, ekonomski analitičar Dušan Nikezić…

Podsetimo, Viši sud u Beogradu u junu prošle godine doneo je meru kojom je listu Informer zabranio objavljivanje informacija kojima se krši „pravo na dostojanstvo ličnosti, i pretpostavka nevinosti“ Dragana Đilasa. Predsednik SSP-a je u više navrata dobijao parnične sporove protiv urednika Informera zbog objavljivanja neistina o njemu.

Istraživanje informera usledilo je nekoliko dana nakon objavljivanja istraživanja “Pandorini papiri” nastalih na osnovu procurelih dokumenata iz advokatskih kancelarija koje su osnivale kompanije u poreskim rajevima.

Istraživanje u kojem je učestvovao i portal Krik otkrilo je da Siniša Mali i Nikola Petrović Agenciji za sprečavanje korupcije nisu prijavili vlasništvo nad ofšor firmama iako su bili u zakonskoj obavezi da to učine.

Činjenica da je Informerovo istraživanje usledilo neposredno nakon ovog istraživanja, kao i okolnost da i ono u nazivu ima reč “papiri” sagovornicima koje je ranije kontaktirao Danas ukazale su da se radi o pokušaju da se skrene pažnja javnosti sa nalaza međunarodnog istraživanja.

Urednik Informera je demantovao ovu ocenu, ističući da je tim Informera mesecima radio na ovoj priči, dodajući da su do podataka došli analizom finansijskih izveštaja kompanije Multikom koji su dostupni u Agenciji za privredne registre.

Informer će, kako su najavili, i u narednim danima pisati o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari