Informer prekršio Kodeks pišući o Danasu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Tabloid Informer prekršio je Kodeks novinara u tekstu u kome je pominjao dnevni list Danas, jednoglasno je odlučila Komisija za žalbe Saveta za štampu.

Kako su članovi Komisije obrazložili na jučerašnjoj redovnoj sednici, Informer je u tekstu pod naslovom “Đilas optužio Srbe za genocid”, objavljenom 22. juna, prekršio dve tačke poglavlja 1. Kodeksa novinara Srbije, koje se odnose na istinitost izveštavanja i to da naslov ne odgovara sadržaju teksta.

Kako je navedeno u žalbi koju je u ime Danasa podneo glavni i odgovorni urednik portala i direktor Danasa Bojan Cvejić, Informer je u spornom tekstu, objavljenom i na naslovnoj strani, optužio list Danas da je čitav srpski narod okarakterisao kao genocidan. Cvejić je naveo da takva tvrdnja nije tačna, jer tako nečega nema u Danasovom tekstu, na koji se Informer pozvao.

Kao drugi prekršaj u žalbi se navodi i tvrdnja Informera da je Danas “Đilasov medij”, odnosno medij pod Đilasovom direktnom kontrolom, što takođe nije tačno. Tom tvrdnjom je, kako stoji u žalbi, takođe prekršena tačka Kodeksa koja se odnosi na istinito i tačno izveštavanje javnosti.

– Ne znam šta bismo mnogo mogli da kažemo na ovu temu, jer je mnogo takvih slučajeva, pogotovu protiv informera i te grupe medija sličnih njemu. Prilično je jasno da je naslov nešto što nema blage veze sa sadržajem teksta, što je samo po sebi kršenje Kodeksa, prokomentarisao je tokom diskusije predstavnik NUNS-a Vlado Mareš.

Vida Petrović Škero ocenila je takav naslov zloupotrebom u svrhu pravljenja atmosfere linča.

– Korišćenje medija za ovakve naslove je po meni ozbiljno uznemiravanje javnosti. Genocid u Srebrenici je tema koja uvek naš narod uzbudi, a dodatno imamo pravljenje atmosfere linča, usmerene na jednu ličnost. To je posebno izraženo u situaciji kada se zna koliko čitamo celu sadržinu teksta a koliko samo naslov, pogotovu što se  ponavlja i na naslovnoj strani. To je zloupotreba i uznemiravanje javnosti jer sadržina članka apsolutno ne odgovara onome što predstavlja i govori ovaj naslov. Svakako je kršenje Kodeksa u pitanju, ocenila je Petrović Škero i dodala da je dodatno sporna terminologija koju je Informer koristio,  s obzirom da naslov sadrži i deo koji glasi “Kakav je ovo kreten!”

Olivera Milošević ocenila je da je u pitanju zlonamerna interpretacija teme.

– Ovde je u pitanju ostrašćena i zlonamerna interpretacija jedne teme kojom se danas bavimo. U Danasovom, rekla bih prilično profesionalnom tekstu,  imamo i jednu i drugu stranu, zagovarače i jednog i drugog mišljenja. Na drugoj strani imamo to da je Informer otrgao iz konteksta deo, naslovi su krajnje politički upotrebljeni i ne odgovaraju suštini onoga čime se Danas bavio u svom tekstu, tako da se apsolutno slažem da je Kodeks prekršen, rekla je Milošević.

Nakon kratke rasprave, osam članova Komisije za žalbe jednoglasno je ocenilo da je Informer nedvosmisleno prekršio Kodeks, dok je deveta članica, Jelka Jovanović, kao novinarka Dnasa bila izuzeta iz rasprave i izjašnjavanja. Komisija je takođe ocenila da nije merodavna da se izjašnjava o drugom delu žalbe, odnosno o tome koliko je neki medij pod nečijim uticajem, te su se složili da se ta primedba tako i unese u zapisnik.

–  Tvrdnja da li je Danas pod Đilasovom kontrolom je nešto u šta mi ne možemo da ulazimo jer nemamo nikakve informacije, a dokaze bi trebalo da nam dostave obe strane, dakle to je gotovo nemoguće utvrditi. Ali pošto se uvek vodimo pretpostavkom nevinosti, smatraćemo da to nije tačno i da se takođe može smatrati kršenjem Kodeksa, stava je Mareš.

Komisija je razmatrala i dve žalbe protiv Blica, koje su podneli Gradski centar za socijalni rad i Komora socijalne zaštite, i sa jednim glasom protiv utvrdila da je Kodeks prekršen. Istovetno su rešene i žalbe koje je podneo Igor Velimirović protiv Informera, Srpskog telegrafa, Republike.rs i Objektiva. Komisija se juče sastala u izmenjenom sastavu, jer je Ljiljana Smajlović, kao predstavnik UNS-a, nedavno dala ostavku u tom telu.

Informer nije odgovorio na žalbu

Kako je Komisija navela, redakcija Informera nije odgovorila na ovu žalbu, a navedeni tekst je uklonjen sa interneta, iako se može naći jedan sličnog sadržaja, kasnijeg datuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.