Inicijativa A11 podnela pritužbu protiv taksi udruženja u Nišu zbog diskriminacije Roma 1Ilustracija: Pixabay/Michael Gaida

Posle prikupljanja dodatnih dokaza o diskriminaciji, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, podnela je Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv taksi udruženja koje odbija da prevozi Rome i Romkinje u Nišu, saopštila je danas ta organizacija.

Inicijativa A11 je navela da su pre nekoliko nedelja mediji preneli tekst koji je prvobitno objavljen na društvenim mrežama i koji predstavlja Pravilnik o radu nepoznatog taksi udruženja u Nišu koje odbija da prevozi Rome i Romkinje u tom gradu.

„U ovom dokumentu se pod odeljkom ‘Pozivi koji nisu uredu’ navodi da Romi nisu poželjne mušterije i objašnjava čitav niz koraka koje treba preduzeti u slučajevima kada Romi i Romkinje pokušaju da zaustave ili pozovu taksi u ovom gradu“, navodi se u saopštenju.

Kako bi dokazala postojanje diskriminacije Roma i Romkinja u korišćenju taksi prevoza, Inicijativa A 11 nedavno je u Nišu sprovela situaciono testiranje.

„Kako testerima romske nacionalne pripadnosti nije pružena usluga prevoza od strane taksi udruženja čije postupanje je testirano, dok je u istoj situaciji prevoz pružen licima koja nisu Romi, potvrdjeni su navodi o diskriminatornom postupanju taksi prevoznika i pribavljeni dodatni dokazi neophodni za vodjenje postupaka za zaštitu od diskriminacije“, navodi se u saopštenju.

Incijativa A11 je istakla da takav način uskraćivanja pružanja usluga prevoza predstavlja, kako se navodi, nedopustivo kršenje Ustava, Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

„Zbog toga očekujemo od nadležnih gradskih službi u Nišu da svojim postupanjem spreče dalju diskriminaciju Roma i Romkinja, da pokrenu postupke koji će dovesti do kažnjavanja onih koji su odgovorni za ovakvo postupanje i preispitaju dalju ispunjenost uslova za obavljanje taksi prevoza svih taksi prevoznika koji odbijaju da prevoze Rome i Romkinje“, navodi se u saoptštenju.

Ta inicijativa je kazala da će nastaviti da vrši situaciona testiranja i proverava poštovanje antidiskriminacionih propisa taksi udruženja koja posluju u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari