Inicijativa A11: Ukinuti Zakon o socijalnoj karti 1Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 ocenila je da dve godine nakon usvajanja Zakona o socijalnoj karti društvo nije ni korak bliže pravednijoj raspodeli socijalne pomoći te da taj zakon treba ukinuti.

 

U saopštenju A11 navodi da je najmanje 44.000 ljudi ostalo bez prava na novčanu socijalnu pomoć otkako je na snazi Zakon o socijalnoj karti, a najugroženiji građani opravdano strepe zbog Informacionog sistema Socijalna karta, koji se „oslanja“ na javnosti i dalje nepoznati algoritam.

„Zbog svih štetnih efekata koje ovaj zakon nosi, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava zalaže se za ukidanje ovog zakonskog rešenja i obustavu primene Informacionog sistema Socijalna karta“, navedeno je u saopštenju.

Registar Socijalna karta na jednom mestu obuhvata oko 135 podataka o ličnosti korisnika usluga socijalne zaštite, ali i njihovih srodnika i takozvanih „povezanih lica“.

Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zamislili su Socijalnu kartu kao rešenje za pravedniju raspodelu socijalne pomoći, insistirajući da u toj oblasti postoji niz zloupotreba, ne navodeći pritom egzaktne podatke o tome ko stoji iza tih zloupotreba, te kako i kada ih sprovodi.

Socijalnim radnicima posao je postalo rešavanje takozvanih notifikacija o promenama u statusu pojedinca, a ne terenski rad koji bi omogućio da se zaista spoznaju uslovi u kojima korisnici novčane socijalne pomoći žive.

Inicijativa A 11 na terenu je otkrila niz grešaka ovog registra, a kao primer naveli su da je, zbog nepoznavanja načina rada sakupljača sekundarnih sirovina, evidentirana situacija u kojoj je sakupljaču iz Beograda zabeležen mesečni prihod koji bi podrazumevao da jedan čovek, sam, za mesec dana sakupi i proda 22 tone kartona, što je u suprotnosti sa elementarnim zakonima logike.

Praksa Inicijative A 11 pokazala je i da pojedini socijalni radnici ignorišu napore korisnika da dokažu da je sistem napravio grešku u njihovim navodnim primanjima, iako ih te greške ostavljaju bez socijalne pomoći, samim tim i bez ikakve društvene podrške u prevazilaženju siromaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari