Inicijativa #hiljadekamera pozvala građane da učestvuju u finansiranju borbe za zabranu biometrijskog nadzora 1Foto: Pixabay/endus3r (Ilustracija)

Inicijativa #hiljadekamera pozvala je građane i organizacije da učestvuju u zajedničkom finansiranju pravne i građanske borbe za zabranu biometrijskog nadzora u Srbije, a tokom ograničene promocije i prvog dana javne kampanje, prikupljeno je više od 400.000 dinara, odnosno 40 odsto ciljane sume, saopštila je danas SHARE fondacija.

Kampanja je pokrenuta posrdstvom platforme za mikrodonacije i može se naći na adresi hiljadekamera.rs/doniraj, a sva prikupljena sredstva koristiće se za dalju analizu tehnologije i pokretanje pravnih mehanizama protiv masovnog nadzora, nastavak mapiranja i obeležavanja kamera u javnom prostoru i druge građanske akcije, kao i edukaciju i informisanje šire javnosti, navodi se u saopštenju.

Fondacija podseća da se „pametne kamere za biometrijski nadzor postavljaju u javnim prostorima Beograda, čak i u vreme pandemije, najavljujući vreme ‘nove normalnosti’ svakodnevnog kršenja prava građana zaštićenih Ustavom i zakonima“.

„Sistem koji omogućava prepoznavanje lica i analizu kretanja na osnovu masovnog, neselektivnog prikupljanja ličnih podataka, uvodi se u netransparentnom procesu, pa je javnost do danas ostala uskraćena za informacije o ceni sistema, lokacijama kamera i rizicima po privatnost građana“, naglašeno je u saopštenju.

Reagujući na izostanak društvene debate i informacija od javnog značaja, građani i organizacije pokrenuli su platformu hiljade.kamera.rs i počeli sami da mapiraju sistem na terenu, a do danas je na ovaj način, kako se navodi, verifikovano skoro trostruko više kamera sa biometrijskim karakteristikama u odnosu na broj koji je objavio MUP.

Prema mapi sačinjenoj na osnovu podataka građana, Beograd trenutno ima najmanje 1.001 kameru na 469 lokacija.

Otkrivene su i brojne neusaglašenosti sa važećim zakonima, izostanak analize rizika i potreba, a utvrđeno je i da ne postoji unapred definisan plan lokacija predviđenih za kamere, baziran na detaljnoj analizi krivičnih dela, kako je ranije najavljeno iz policije, upozorila je SHARE fondacija.

Prošlog meseca, inicijativa je pokrenula i peticiju za zabranu biometrijskog nadzora, u okviru kampanje koja se vodi širom Evrope, a sve aktivnosti finansirane su isključivo resursima aktivista i organizacija okupljenih u inicijativi, navedeno je u saopštenju.

Nosilac kampanje je SHARE Fondacija u korist inicijative #hiljadekamera, a prikupljanje donacija traje do 5. januara.

Za podršku u iznosu od 1000 dinara i više predviđeni su paketi zahvalnosti koji obuhvataju informativne sadržaje o digitalnim pravima i bezbednosti na internetu, stikere za obeležavanje kamera, ali i odevne predmete dizajnirane da zbunjuju sistem za prepoznavanje lica, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari