Inicijativa mladih: Evropski sud obavezao Vladu da odgovori na ugrožavanje bezbednosti aktivista 1Foto:B. Cvejić

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je Vladu Srbije da odgovori na pitanja u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti aktivista Inicijative mladih za ljudska prava nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zabranilo skup, zakazan za 9. novembar, a u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, saopštila je danas ta inicijativa.

Pitanja na koja Vlada Srbije mora da odgovori Evropskom sudu do 15. decembra su koji su koraci preduzeti nakon pretnji nasiljem, a koji nakon napada na kancelariju Inicijative, da li su otkriveni počinioci pretnji i da li su pokrenuti neki krivični postupci, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je navela da su se njeni aktivisti, nakon što institucije nisu reagovale na pretnje i nasilje, obratili Evropskom sudu, koji sada zahteva od Vlade da objasni postupanje ili nepostupanje institucija.

Navedeno je da se Vlada Srbije, MUP ni tužilaštvo do sada se nisu oglašavali tim povodom.

„MUP je odbio da Inicijativi pruži bilo kakvu informaciju vezanu za postupanje u vezi sa pretnjama i napadima i uputio nas da se kao građani obratimo putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, na koje nikada ovim povodom nije odgovoreno“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da su napadi na Inicijativu deo iste matrice i politike, kao i napadi na Žene u crnom kojima su dva puta vandalizovane kancelarije u poslednja dva meseca.

Navedeno je da su aktivisti Žena u crnom napadnuti u centru Beograda kada im je otet transparent „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, koji je javno zapaljen“.

„U isto vreme, po istom receptu, deo Vračara oko murala Mladiću je već mesec dana zona bezakonja, gde vladaju navijači, gde se zakoni ne sprovode“, navela je Inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari