Inicijativa mladih traži odgovor od MUP-a o Huavej kamerama u Beogradu 1Foto: Pixabay/ riko000 (Ilustracija)

Nevladina organizacija Inicijativa mladih ukazala je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje ne daje jasan odgovor oko postavljanja Huavej kamera za video nadzor u Beogradu i upozorila da može doći do zloupotrebe tog sistema.

„Pitanje koje postavljamo u ime svih građana Srbije glasi: ‘Da li kamere predstavljaju opasnost po privatnost građana Srbije?’. Vrlo je zabrinjavajuće da sa više različitih strana možemo čuti potpuno različite informacije o pitanjima koja se tiču ustavnih prava i sloboda građana Srbije“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Inicijativa je navela da bi, da nije tako, javnost dobila jasan odgovor da li na taj način može doći do ozbiljnih zloupotreba podataka o ličnosti u procesu čuvanja podataka dobijenih video nadzorom.

„Ćutanje koje dolazi iz Ministarstva unutrašnjih poslova nas dodatno plaši, a čitava situacija nas podseća na Orvelov roman 1984, u kojem Veliki brat sve prati i sve drži na oku“, navodi se.

Ta organizacija je podsetila da je kompanija Huavej iznela u javnost informaciju da se za čuvanje podataka na period od godinu dana koristi uređaj pod nazivom OceanStore, ali javnosti i dalje nije jasno ko podacima tačno može pristupiti i u kojim slučajevima, jer, u suprotnom, ogromne količine podataka o ličnosti građana Srbije mogu biti meta različitih zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari