Inicijativa mladih za ljudska prava: Premijerka da odgovori na pismo Dunje Mijatović 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je danas od premijerke Ane Brnabić da što pre odgovori na pismo komesarke za ljudska prava Saveta Evrope Dunje Mijatović u kome se osuđuje praksa poricanja ratnih zločina i u kome se pozivaju se vlasti Srbije da uklone murale i grafite kojima se slave ratni zločinci, saopštio je YIHR.

U pismu koje je uputila Mijatović preporučuju se koraci za unapređenje procesa suočavanja sa ratnom prošlošću.

Obaveza premijerke je da predstavi korake na koji način će ustanove Srbije efikasnije procesuirati ratne zločine, da li će otvoriti vojne arhive kako bi se unapredio proces potrage za nestalim osobama i da li će predstavnici države prekinuti sa rasprostranjenom praksom slavljenja ratnih zločinaca i poricanja ratnih zločina, naveo je YIHR.

Istaknuto je da od marta prošle godine do danas YIHR nije dobio nijedan odgovor komunalnih institucija gradova i opština u Srbiji za višeod 300 prijava za uklanjanje murala i grafita ratnih zločinaca.

Mijatović zahteva od Vlade da usvoji jasne procedure za proces rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca kao i da im se zabrani mogućnost da se kandiduju za javne funkcije, kao što je to bio slučaj sa Vojislavom Šešeljom kao narodnim poslanikom od 2016. do 2020. godine, saopštio je YIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari