Inicijativa Ne davimo Beograd: Van funkcije stanice koje mere zagađenje vazduha 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBGD) saopštila je danas da je veliki broj zvaničnih automatskih mernih stanica koje mere zagađenje vazduha u našim gradovima van funkcije.

„Ni aplikacije koje u realnom vremenu prenose ove podatke, poput AirCare-a, kao i sajt Agencije za zaštitu životne sredine koja je zadužena za rad automatskih mernih stanica, već dva dana nemaju informacije o zagađenju vazduha“, navedeno je u saopštenju.

NDMBGD je istakla da „skandalozno da su podaci za državnim mernih stanica nedostupni građanima i to u „trenutku kada se naši gradovi sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova, a Srbija na godišnjem nivou izgubi skoro 7.000 građana usled zagađenja vazduha“.

Kako je navedno, „ovo nije prvi put da automatske merne stanice budu van funkcije, posebno u danima kada je evidentno veliko zagađenje vazduha“.

„Manir predstavnika zvaničnih institucija je da umanjuju značaj zagađenja ili da negiraju podatke o zagađenju. Očito da su onemogućavanjem rada i pristupa zvaničnim podacima o stepenu zagađanja vazduha pronašli inovativan način kako da obmanu građane i da sakriju podatke o zagađenju vazduha“, ocenjeno je u saopštenju.

NDMBGD je pozvala direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, da se „hitno i bez odlaganja obrati javnosti i objasni građanima šta se dešava sa podacima i automatskim mernim stanicima koje registruju podatke o zagađenju vazduha“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari