– Učenicima užičkih osnovnih i srednjih škola tokom zimskog raspusta grad nije ponudio dodatne zabavne, sportske ili kulturne sadržaje. Prema rečima Radovana Ristovića, člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, razlog za to je nedostatak snega.

– Planirali smo da organizujemo igre, takmičenja i druge sadržaje na snegu koje je trebalo da osmisli Turistička organizacija Užice i Javna ustanova Veliki park. Međutim, za vreme raspusta nije bilo dovoljno snega – kaže za Danas Ristović. On dodaje da grad ove godine nije organizovao ni besplatni autobuski prevoz učenika do Zlatibora, jer ni tamo nije bilo dovoljno snega. Naš sagovornik navodi da zbog toga nije bilo ni organizovanog zimovanja u užičkom odmaralištu na Zlatiboru za decu slabijeg materijalnog stanja, ali i da „o tome nije bilo ni predloga“.

Pored toga, užičkim đacima tokom raspusta nisu ponuđeni ni sadražji u zatvorenom prostoru, jer kako Ristović kaže, ideja je bila da se tokom zimskog raspusta osmisle prvenstveno aktivnosti na otvorenom.

Za inicijativu koju su nedavno pokrenuli posetioci sajta ue.co.rs o besplatnom korišćenju gradskog klizališta za užičke đake, po ugledu na Beograd i odnedavno Negotin, Ristović kaže da „nije realna“.

– Klizalište u Beogradu na Adi Ciganliji jeste besplatno, ali nije u većini gradova Srbije. Primera radi, na Zlatiboru, gde je klizalište u privatnom vlasništvu, cena ulaznice je 500 dinara. Tolika bi bila u Užicu da je to grad prepustio privatniku. U pitanju su veliki troškovi. Mislim da cene od 100 i 150 dinara, bez iznajmljivanja klizaljki, nisu visoke – kaže Ristović. On dodaje da je grad, kao i prošle godine, pozvao nastavnike i profesore svih užičkih osnovnih i srednjih škola da u okviru redovne nastave fizičkog vaspitanja besplatno drže časove iz tog predmeta na gradskom klizalištu.

Na primedbu da je, bar tokom raspusta, učenicima trebalo omogućiti besplatno korišćenje gradskog klizališta, Ristović navodi da ni „o tome nije bilo predloga, pa gradska vlast o tome nije razmišljala“. O predlogu Danasa da se greška ispravi tako što bi se učenicima obezbedila bar dva besplatna termina tokom dana, Ristović kaže da to „nije loša ideja“ i da će o njoj razgovarati sa čelnicima grada i ustanove Veliki park, koja gazduje klizalištem.

Za klizalište 2,5 miliona dinara

Prema Ristovićevim navodima grad će za zakup klizališta, od 500 kvadratnih metara na Trgu partizana i to do 15. marta, platiti oko 2,5 miliona dinara beogradskoj firmi Fidicija 011. Od toga je iz gradskog budžeta utrošeno milion dinara, a planirano je da se ostatak prikupi od prodaje ulaznica. Jedan čas klizanja, bez klizaljiki, pre podne košta 100, a popodne 150 dinara. Za iznajmljivanje klizaljki potrebno je doplatiti 50 dinara. Iako je bilo nagoveštaja da će korišćenje klizališta biti besplatno, ulaz se ipak naplaćivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari