"Inicijativa selo - grad" traži smenu ministra poljoprivrede 1Foto: Dragan Eraković

Pokret iz Šapca „Inicijativa selo – grad“ zahteva ostavku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića.

Ako ministar Nedimović nema lične i profesionalne časti za ovaj čin, onda pozivamo Vladu Srbije da ga smeni zbog katastrofalno loše politike razvoja poljoprivrede, navodi Inicijativa. Razlozi za ovakav zahtev su izrazito nepovoljna otkupna cena svinja i problematična dodela subvencija i podsticaja.

Otkupna cena svinja trenutno je od 140 do 145 dinara. Ministar je pre nekoliko sedmica, gostujući na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, izjavio da cena ide na 185 dinara, a u tom momentu bila je 160. Međutim, cena je pala za 20 dinara, obrazlaže se dalje i dodaje „smatramo da su ovakve izjave neozbiljne i nedolične funkcije koju Branislav Nedimović obavlja, da narušavaju ugled države i što je najvažnije, duboko vređaju i omalovažavaju srpskog seljaka“.

Inicijativa naglašava da je nerazumna politika Ministarstva poljoprivrede omogućila velikim proizvođačima da dobiju ogromne sume novca kojima su postali još jači, dok srednji i sitni proizvođači nemaju ništa i grcaju u dugovima: „Takođe, otvorena su vrata raznim malverzacijama i kriminalnim radnjama u proceduri povraćaja sredstava. Izgradnja i funkcionisanje megalomanskih objekata finansira se narodnim parama i ministar poljoprivrede mora biti odgovoran zbog toga.“

Inicijativa je na konferenciji za novinare 16. avgusta javno zatražila ostavku: „Smatramo da ministrovanje Branislava Nedimovića proizvodi nesagledive štetne posledice u poljoprivredi i direktno ugrožava egzistenciju srpskog seljaka. Zbog toga je neophodno, i u interesu opstanka srpskog sela, da Branislav Nedimović napusti mesto ministra poljoprivrede,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari