Amber alertFoto: Unsplash / Romina Farías

Novi Sad – „Očekujemo formiranje specijalnih timova, grupa ili komisija na svakom fakultetu i uvođenje univerzalnog pravilnika o seksualnom uznemiravanju, ucenjivanju i rodnoj diskriminaciji“.

Pokretanje ove inicijative ne treba da predstavlja kritiku kako niko ne reaguje, već skretanje pažnje javnosti da se mora nešto preduzeti“, kazala je studentkinja Nikolina Jović, članica Inicijative „Nećemo prećutati“, koje su o toj inicijativi razgovarale sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoranom Miloševićem.

Ova inicijativa zalaže se za bezbednije uslove studiranja, prvenstveno za zabranu rodne diskriminacije, kao i za kažnjavanje seksualnog zlostavljanja na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Kako je istaknuto, nemali broj studentkinja u toku studiranja susreo se sa seksualnim zlostavljanjem i diskriminacijom. Reagujući na tu inicijativu Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu formirao je tim koji će se starati da se svaka prijava o zlostavljanju tretira uz dužnu pažnju i ozbiljnost, sa ciljem da se uočeno nedozvoljeno ponašanje prekine, a počinilac adekvatno sankcioniše.

Jović istakla je da je već upućen zahtev rektoru Univerziteta u Novom Sadu, kao i Odboru za etička pitanja Univerziteta, da se Univerzitet izjasni povodom rodno zasnovanog i seksualnog nasilja na fakultetima članicama i da pruži podršku studentkinjama i studentima.

Prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanka Filozofskog fakulteta, na kome već postoje timovi psihologa i sociologa, kao i medijske studije, rekla je da svi zajedno stoje na raspolaganju kao baza za pomoć i ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu u cilju definisanja i rešavanja ovog problema.

Prema rečima pokrajinskog sekretara Zorana Miloševića, univerzitet treba da predstavlja najsnažnije uporište slobode i različitosti. On je kazao da će Sekretarijat preporučiti Univerzitetu u Novom Sadu i celokupnoj akademskoj zajednici da podrže i operacionalizuju ovu ideju kako bi se omogućila puna zaštita rodnog identiteta i prava na različitost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari