Brojne poruke podrške Mileni Radulović 1Foto: Vikipedija/Track & Field Serbia

Različita udruženja i inicijative uputili su podršku glumici Mileni Radulović i ostalim devojkama koje su prijavile seksualno nasilje svog nastavnika glume Miroslava Mike Aleksića.

Inicijativa žena Srbije podržala je mladu Milenu Radulović i poručila joj da će u svakom trenutku stati uz nju u njenoj hrabroj borbi da prijavi težak zločin i nasilnika izvede pred lice pravde, a od nadležnih organa zatražila da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne mere kako bi se ispitali navodi svih žrtava.

„Svojim postupkom dala je snagu i drugim ženama da istupe i ne dozvole da i dalje budu žrtve čoveka, koji je na najgori način zloupotrebio njihovo poverenje“, navela je Inicijativa u saopštenju.

Inicijativa je poručila žrtvama nasilnika da se ne obaziru na komentare na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, kojima se dovodi u pitanje istinitost njihovih navoda, dodavši da upravo takve osude pojedinaca dovode do toga da žrtva godinama, a nekad i ceo život sama živi sa zločinom koji joj je učinjen.

„Milena Radulović je heroina, koja je svojim postupkom ohrabrila i mnoge druge žene da smognu snage, da prijave zločin, da prijave nasilnika i time spreče da još jedna žena prođe kroz pakao, kroz koji je ona prošla“, istakla je Inicijativa.

Žene u crnom traže od pravosuđa da pređe na konkretno procesuiranje silovatelja

Nevladina organizacija Žene u crnom pozvala je danas pravosudne institucije, povodom slučaja vlasnika škole glume Miroslava Aleksića osumnjičenog za silovanje, da ponesu svoj deo odgovornosti i sa deklerativnih osuda predju na konkretno procesuiranje i kažnjavanje osumnjičenih.

„Na taj način, država bi poslala jasnu poruku žrtvama da nije uzaludno to što govore, ali i nasilnicima da takvo njihovo ponašanje neće biti tolerisano – naprotiv, da će biti strogo kažnjeno“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podržala žene koje su se suočile sa traumama preživljenog seksualnog nasilja i dodala da je najvažnije progovoriti o zločinima prema ženama.

„Iste optužbe više žena govore o postojanju obrasca ponašanja po kome je delovao osumnjičeni i to samo može da govori u prilog da preživele žene govore istinu. Odgovornost je društva da ih sluša, čuje i razume, da im pruži sav mogući prostor koji im je potreban, a odgovornost medija je da o onome što se njima desilo ne izveštavaju na tabloidan način, jer na taj način obezvredjuju njihovu preživljenu patnju“, dodaje se.

Ne davimo Beograd: Stojimo zajedno sa svim ženama koje se bore za dostojanstven život bez nasilja

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da podržava glumicu Milenu Radulović i sve devojke koje su prijavile seksualno nasilje svog nastavnika glume Miroslava Mike Aleksića.

„Ne davimo Beograd stoji zajedno sa svim ženama koje se bore za dostojanstven život bez nasilja. Ponosni smo i zahvalni mladoj glumici Mileni, koja je hrabro progovorila kako bi zaštitila mlađe koleginice i kako se nešto ovako strašno više ne bi dogodilo nijednoj devojčici. Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom nasilju“, navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd navodi da kada žene, kao što je Milena Radulović i ostale devojke to urade, smatra svojom dužnošću „da stane uz njih“, da se to više ne ponovi.

„Slučaj scenariste, reditelja, glumca i pedagoga Miroslava Mike Aleksića podsetio nas je da postoji isti mehanizam koji koriste muškarci na poziciji moći kako bi seksualno zlostavljali devojčice, devojke i žene koje se nalaze u podređenom položaju u odnosu na njih. Podsetio nas je da nasilnici zloupotrebljavaju autoritet i poverenje. Nije slučajno što je, kako se navodi u medijima, jedno od pravila škole bilo isključenost roditelja. Ovo je poznata metoda izolovanja žrtve, čiji je cilj da žrtva postane podložna manipulaciji, strahu, osećaju krivice, sumnje u sebe i sopstveno rasuđivanje, i potpuni slom samopouzdanja. Na ovaj način, nasilnik osigurava da može nesmetano nastaviti sa praksama seksualnog zlostavljanja generacija devojčica“, navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd ukazuje da „ohrabruje što čujemo sve više glasova u poslednje tri godine“. „Kada je Marija Lukić progovorila o svom iskustvu, bilo je potrebno mnogo borbe i skoro tri godine za dostizanje pravde. Onda smo čuli Danijelu Štajnfeld, a sada i Milenu Radulović. Njihove priče su iste. Brojnost njihovih glasova nas upozorava koliko je rašireno seksualno nasilje, i da je to sistemski problem. Problem svih nas“, navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, „ovo je veliki, istorijski trenutak za sve nas, šansa da stvorimo bolje i pravednije društvo“.

„Da se žrtve ne bi osećale usamljeno i iznevereno od institucija koje treba da ih štite, ustanove kao što su škole, fakulteti, sportski klubovi, posebno su odgovorne da prepoznaju ovakve mehanizme zlostavljanja, da sankcionišu počinioca, a žrtvi pruže odgovarajuću podršku“, navedeno je u saopštenju.

Mreža žene protiv nasilja u Srbiji podržala Milenu Radulović

Mreža žene protiv nasilja u Srbiji saopštila je danas da pruža podršku glumici Mileni Radulović koja je progovorila o seksualnom zlostavljanju, „i svim devojkama koje su se ohrabrile da javno istupe i optuže nasilnika za nasilje koje su trpele“.

„Nadamo se da će njihova hrabrost da javno istupe imati podršku kako javnosti tako i institucija, i da na taj način pokažemo da smo kao društvo spremni da osudimo svako nasilje nad ženama i devojkama“, navedeno je u saopštenju.

Mreža žene protiv nasilja u Srbiji je navela da žrtvama nasilja može da pruži ne samo verbalnu, već i pravnu i psihološku podršku, ukoliko takvu pomoć zatraže putem elektronske adrese: [email protected].

Nebojša Zelenović: Prijaviti svaki vid nasilja

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović povodom javnog istupanja glumica izjavio je danas da svako mora da prijavi bilo kakvo nasilje, je ono „ne nestaje ako zažmurimo“. Kako je saopšteno iz te stranke, Zelenović je rekao da država mora da obezbedi organe koje će pratiti rad omladine i dece.

„Neophodno je da država uspostavi stručan nadzor nad radom svakog vida podučavanja dece i omladine i na taj način zaštiti naše najmlađe. Osnovni politički zahtev mora biti nulta tolerancija na nasilje“, naveo je Zelenović u saopštenju.

Glumica Milena Radulović i još nekoliko devojaka prijavilo je policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao profesor glume Miroslav Mika Aleksić.

FDU: Bezrezervna i odlučna podrška nekadašnjoj studentkinji Mileni Radulović

Fakultet dramskih umetnosti (FDU), „bezrezervno i odlučno“, pruža podršku mladoj glumici i svojoj nekadašnjoj studentkinji Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatan način, saopšteno je danas iz FDU.

„Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore“, navodi se u saopštenju.

FDU navodi da osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloletnih polaznica škole glume koju je vodio Miroslav Aleksić „nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti“, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa studentima i studentkinjama FDU.

„Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu“, navodi se u saopštenju.

FDU navodi da, tokom više od 70 godina rada tog fakteta nije bilo prijava studenata za bilo kakvo „odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda“, što bi, kako navode domah bilo sankcionisano.

„Od nadležnih službi očekujemo efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni“, navodi se u saopštenju. Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti je takođe podržao Milenu Radulović, navodeći da podržava i saoseća sa svim devojkama koje su pretrpele seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje i „beskompromisno stoji uz njih u njihovoj hrabroj borbi za pravdu“.“Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin – psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni“, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Studentski parlament FDU je pozvao sve devojke koje su proživele ovakvo iskustvo da se obrate Studentskom parlamentu jer „svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju apsolutne diskretnosti“.

„Znamo koliko je teško izaći u javnost i svedočiti o ovakvom nasilju kada su u pitanju ugledne ličnosti koje su nam pritom bile i važne mentorske figure u koje smo mi, naši roditelji i okolina imali poverenje. Zato se divimo snazi, hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović i svih drugih devojaka i žena koje su istupile u ovoj borbi i zahvaljujemo im se što su to učinile za bezbednost sve druge dece. Ova borba je veća od svih nas, predstavlja vid pravde i daje primer svima“, navodi Studentski parlament FDU.

Dmitrović: Milenina hrabrost da razobliči jednu vrstu sekte, menja srpsko društvo na bolje

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je danas, povodom izjave glumice Milene Radulović da je od učitelja glume preživela seksualno zlostavljanje kao maloletnica, da „Milenina hrabrost menja srpsko društvo nabolje“, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

„Puna podrška glumici Mileni Radulović u borbi koju, ipak, koliko god se mnogi od nas trudili da budemo uz nju, vodi sama“, naveo je Dmitrović u pisanoj izjavi. On je ocenio da je „njena odluka da izađe pred javnost i kaže šta joj se dogodilo, svesna svih mogućih reakcija, herojski je čin“.

„Drama kroz koju prolazi, unutrašnji lomovi, predrasude na koje sigurno nailazi, komentari tipa ‘šta ti je to trebalo’, samo dodatno podižu njen čin na nivo koji će, duboko verujem, srpsko društvo promeniti na bolje. Najveći domet onoga što je učinila Milena Radulović nije samo razobličavanje jedne vrste sekte, koja je godinama pred našim očima egzistirala u centru Beograda, a njen vođa bio cenjen i uvažavan u našem društvu, već ulivanje hrabrosti sigurno značajnom broju devojčica i žena koje ćutke, iza zaključanih vrata, trpe seksualno nasilje, da prijave one koji to nasilje čine“, rekao je Dmitrović.

Dmitrović je naveo da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek biti na strani ugroženih i činiti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti i odbrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari