Zbog sumnje zaposlenih da je u poslovanju firme bilo zloupotreba i malverzacija, inspektori za privredni kriminal ponovo ovih dana češljaju poslovne knjige kragujevačkog Autosaobraćaja. Ponovnom ulasku policije u Autosabraćaj prethodila je nedavna poseta rukovodstva Slobodnog sindikata tog preduzeća kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, gde im je, kako sindikalci navode, obećano da će Nikolićevi saradnici reagovati u granicama svojih ovlašćenja i mogućnosti, te da „nadležni neće dozvoliti da AS propadne zbog eventualnih zloupotreba i mahinacija“.


Predsednica Slobodnog sindikata u Autosaobraćaju Suzana Marković kaže da je saradnicima Tomislava Nikolića predata dokumentacija sa podacima o sumnjivim poslovima u toj firmi, koja je, prema njenim rečima, potom prosleđena direktoru policije u MUP Srbije Miloradu Veljoviću. Nedugo potom, u Autosabraćaj su došli inspektori za privredni kriminal.

– Ne tvrdimo ništa, ali na osnovu dokumentacije koju smo prikupili i predali nadležnima, osnovano sumnjamo da je u poslovanju preduzeća bilo mahinacija i zloupotreba. Policija je i ranije kontrolisala poslovanja našeg preduzeća i podnosila krivične prijave protiv rukovodilaca za koje se sumnjalo da su malverzacijama nanosili štetu firmi i zaposlenima. Nijedan od tih slučajeva, međutim, nije bio doveden do kraja, jer su, kako smo ovih dana obavešteni u razgovorima sa nadležnima, policijske prijave zadržavane u nadležnim tužilaštvima. Sada smo konačno, u vrhu države, dobili obećanje da se neće dozvoliti da preduzeće propadne zbog privrednog kriminala. Ostaje da vidimo da li će to obećanje biti ispunjeno – kaže Suzana Marković za naš list.

Inače, u Autosaobraćaju su se za dobrovoljni odlazak iz firme, uz odgovarajuću otpremninu iz socijalnog programa, prijavila 204 od ukupno 480 zaposlenih. Spisak sa generalijama prekobrojnih prosleđen je Ministarstvu za rad i socijalnu politiku koje, prema informaciji iz Slobodnog sindikata, do kraja marta treba da isplati otpremnine zaposlenima koji su odlučili da odu iz preduzeća.

– Nijedan od ostalih problema u preduzeću nije rešen. I dalje nam se duguje sedam zarada iz prethodnih i ove godine, a nedavno smo primili deo decembarske plate od nekih 10.000 dinara. Cena rada vozača, konduktera i svih ostalih radnika, koji nisu na rukovodećim mestima, ispod je republičkog minimalca. Mogućnost pronalaženja strateškog partnera za preduzeće više niko i ne pominje, tako da je situacija u Autosaobraćaju više nego nezavidna – zaključuje Suzana Marković, napominjući da zaposleni ipak veruju da bi nakon aktuelne policijske kontrole, ukoliko ona bude dala konkretne rezultate, stanje u firmi možda moglo da počne da se menja nabolje.

Podsetimo da je policija u više navrata hapsila dvojicu bivših generalnih direktora Autosaobraćaja, Dragana Popovskog i Jovicu Suvačkog, kao i najbliže saradnike prvog, zbog sumnje da su zloupotrebama službenog položaja i drugim malverzacija oštetili firmu i zaposlene. Nijedan postupak protiv ove dvojice nikada nije bio doveden do kraja, a Autosabraćaj i dalje tone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari