Institut "Dedinje" protiv ćevabdžinice 1(Ilustracija) Najsavremeniji aparati: Iz jedne od bolnice Affidea

Pripremljen je kompletan projekat za novu, savremenu bolnicu za lečenje kardiovasularnih bolesti „Dedinje 2“, u kojoj će lekari pored lečenja pacijenata sa srčanom slabošću, ugrađivati i mehaničke pumpe za srce i obavljati transplantacije srca. Ipak, izgradnja, kako prenosi RTS, nije počela.

Nije neobično da se u blizini bolnice prodaju pljeskavice, i to obično nikome ne smeta. Međutim, kada se takav objekat nađe na putu novoj bolnici, onda je on razlog za polemiku, a možda i štrajk glađu.

Kada je došao na čelo instituta „Dedinje“, u oktobru prošle godine, direktor dr Milovan Bojić tvrdi da je situacija za izgradnju nove i rekonstrukciju stare bolnice bila čista.

„Očekivao sam samo izdavanje građevinske dozvole i već ovu građevinsku sezonu da radimo na veliko. Međutim, volšebno 30. novembra dolazi do zabeležbe u katastru od strane jednog bespravnog objekta, koji se nalazi na putu buduće zgrade Instituta i gde su važni vatrogasni putevi. Bez tih pristupa ne može se izdati građevinska dozvola. Ja svaki dan ovih osam meseci obilazim sve nadležne državne institucije nastojeći da dođem do pravde ne bi li se gradilo ‘Dedinje'“, kaže Bojić.

Kako prenosi RTS, za dobijanje građevinske dozvole za početak izgradnje potrebno je da se rampa i jedan deo potpornog zida, koji pridržava terasu objekta „Gril Biblioteka“, ukloni.

Marina Šibalić, načelnik odeljenja za inspekcijekse poslove i izvršenja Opštine Savski venac, rekla je da je objekat izgrađen na osnovu privremene građevisnke dozvole koju je izdao Grad Beograd.

„U jednoj od stavki stoji da je to objekat privremenog karaktera do privođenja parcele nameni i da će se ukloniti bez posebne nadoknade“, kaže Šibalićeva.

Ćevabdžinica se već 25 godina nalazi na ovom mestu, a pokušaj da vlasnik legalizuje objekat Sekreterijat za legalizaciju je odbio.

Iako vlasnik nije hteo pred kamere, nezvanično je poručio da će vreme pokazati ko je u pravu. Ipak, nadležni tvrde da je pristao da sam sruši objekat.

„Dolazio je investitor, da kažemo, tog objekta koji je potpisao izjavu da će on to sam ukloniti. Ukoliko sam ne izvrši, 3. avgusta će Opština Savski venac po službenoj dužnosti izvršavati uklanjanje tih bespravnih radova“, kaže Šibalićeva.

Nadležni dodaju i da su se planski uslovi za uklanjanje ovog objekta stvorili još 2012. godine, kada je usvojen regulacioni plan „Dedinja“.

Ipak, to se još nije desilo. Dok se iščekuje ishod početkom avgusta, iz Instituta kažu da je šteta najveća po pacijente, ali i da će ih ovo kašnjenje koštati više miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari