Institut za evropske poslove: Građani u pandemiji najviše verovali izabranom lekaru 1Foto: Aleksandar Roknić

Građani su u pandemiji najviše verovali izabranom lekaru, istovremeno su zadovoljni i nezadovoljni radom predsednika Aleksandra Vučića, dok je veliko nepoverenje prema učinku premijerke Ane Brnabić, kao i članova Kriznog štaba Zlatibora Lončara, Darije Kisić Tepavčević i Predraga Kona, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove.

Građani su kao najveći problem tokom pandemije istakli kontradiktorne informacije vlasti, lošu organizaciju zdravstva i zabranu kretanja, pokazuju rezultati po kojima je 80 odsto anketiranih građana reklo da je informacije o pandemiji dobijalo preko TV ekrana.

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je od 22. do 27. februara istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije prema pandemiji kovid-19 i odgovorom vlasti u Srbiji, na uzorku od 1.249 ispitanika.

Ispitanici najčešće imaju poverenja u izabranog lekara, a potom u Krizni štab, poznanike, prijatelje i predsednika Republike.

Samo 39 odsto ispitanika je zadovoljno ili u potpunosti zadovoljno načinom na koji je vlast rukovodila krizom izazvanom pandemijom kovid, dok je 37 odsto anketiranih odgovorila da nisu zadovoljni odgovorom vlasti.

Osoba čijim radom su ispitanici najviše zadovoljni i najviše nezadovoljni kada je u pitanju borba protiv pandemije je Aleksandar Vučić – 41 odsto zadovoljno i 40 odsto nezadovoljno.

Zadovoljni su češće muškarci, najstariji sugrađani, osobe sa najnižim stepenom obrazovanja, svi regioni sem Vojvodine i Beograda, češće ruralna područja nego gradovi.

Svaki drugi sugrađanin nezadovoljan je radom premijerke Brnabić i ministara Zlatibora Lončara, Aleksandra Vulina i Darije Kisić Tepavčević, kao i radom Predraga Kona.

U istraživanju 70 odsto ispitanika navodi da je postojanje kontradiktornih informacija najveći problem tokom pandemije i to su češće žene, mlađi od 60 godina, sa najmanje srednjim stepenom obrazovanja.

Za 80 odsto građana Srbije televizija predstavlja najčešći način informisanja o merama zaštite i posledicama pandemije, od televizijskih stanica najviše građana ima poverenje u N1, a od štampanih medija u Danas i Blic.

Većina ispitanika tvrdi da poštuju protivepidemijske mere i to 79 odsto njih nose masku prilikom boravka u zatvorenom prostoru, dok 64 odsto poštuje meru fizičke distance u zatvorenom prostoru.

Što se imunizacije tiče, skoro polovina ispitanika je zadovoljna načinom na koji je Vlada Srbije sprovela proces imunizacije, a 42 odsto ispitanika je primilo sve tri doze vakcine protiv kovid-19, dok trećina sugrađana nema nameru da se vakciniše.

Ekonomska kriza i uništavanje privrede, uopštene posledice na zdravlje i povećanje mortaliteta su se najčešće navodili kao najštetnije posledice pandemije izazvane novim korona virusom.

Više od polovine ispitanika smatra da je Kina bila najveći donator Srbiji tokom pandemije, a slede Rusija sa 15 odsto i Evropska unija sa 13 odsto, navodi se u rezultatima istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari