Istraživanje: Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem 1Foto: Shutterstock

Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem, piše u danas objavljenim rezultatima istraživanja Instituta za evropske poslove (IEA).

Takođe, navodi se i da se o odnosima sa tom državom najčešće informiše putem televizije, internet portala i društvenih mreža

Od 39 odsto građana Srbije koji SAD smatraju neprijateljem najviše ima mlađih i sredovečnih ispitanika (od 18 do 44 godine). U ovogodišnjem istraživanju, SAD, kao prijatelja Srbije, navodi najmanji procenat ispitanika u odnosu na rezultate prethodnih pet godina i iznosi samo 16 odsto.

Na poboljšajne odnosa sa SAD najviše bi moglo da utiče rešenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u EU, kažu ispitanici straživanja koje je IEA sprovela od 11. do 29. maja 2023. godine.

Skoro polovina od 1.200 ispitanika iz Srbije je rekla da smatra važnim održavanje dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Amerikom. Ispitanici od 18 do 29 godina veći značaj pridaju razvijanju odnosa sa Rusijom od ispitanika ostalih starosnih kategorija.

S druge strane, stanovnici iz urbanih područja u većoj meri podržavaju razvoj odnosa sa SAD u odnosu na ispitanike iz ruralnih sredina, kažu rezultati istraživanja koje je izvršni direktor IEA Naim Leo Beširi objavio na društvenoj mreži Iks.

Građani stariji od 60 godina se o odnosima Srbije i SAD najviše informiše preko televizije dok se mladi uglavnom informišu preko internet portala. U odnosu na rezultate iz prethodnih istraživanja uočen je porast onih koji se se ne informišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari