Institut za evropske poslove: Povodom Evroprajda pretnje Naimu Leu Beširiju, tužilaštvo da reaguje 1Naim Leo Beširi (Foto: Medija centar)

Institut za evropske poslove uputio je Obaveštenje Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal o postojanju sumnje da je lice I.S. na društvenoj mreži Fejsbuk  počinilo krivično delo ugrožavanje sigurnosti direktora ovog instituta Naima Lea Beširija tokom prethodnog vikenda, saopštio je taj institut.

Pretnja je, kako kažu, neprimerene sadržine za javnost, a sadrži odrednice „evropski izdajnici, LGBT bolesnici i kako će postupiti. Sve poruke koje smo čuli ovih dana od političara, neodgovornih lekara i verskih zvaničnika“.

„Pretnja da će se ugroziti sigurnost neke osobe napadom na život ili telo tog ili njemu bliske osobe je kažnjiva Krivičnim zakonikom kao krivično delo Ugrožavanja sigurnosti, za šta je zaprećena kazna do godinu dana zatvora. Takođe, pretnje nasiljem mogu biti i elementi drugih krivičnih dela, posebno iz oblasti protiv sloboda i prava čoveka i građanina“, stoji u sauopštenju.

Institut u saopštenju takođe poziva tužilaštvo da preduzme zakonom predviđene radnje i privede lice koje stoji iza naloga I.S. na mreži Fejsbuk.

„Povećan je priliv pretećih poruka posle svakog političkog ili verskog govornika koji negira različitosti koje u našoj zemlji postoje, bilo da se radi o seksualnim, verskim ili nacionalnim, ali i političkim temama kao što su Kosovo, EU, NATO, region ili rat u Ukrajini. Poslednji govor patrijarha Irineja ohrabrio je mnoge da, pozivajući se na njegove delove govora, prete i šire mržnju. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, a odgovornost za eskalaciju sukoba isključivo nose oni koji zapaljivom retorikom rade za lične i interese stranog faktora“, navodi se u saopštenju.

Oni kažu i da je tolerancija na nasilje i pretnje nasiljem u Srbiji jako visoka, a politički i crkveni zvaničnici neretko podstiču građane da se sa svakom različitošću, fizički razračunavaju.

„Srbija neće biti dobra zemlja svojim građanima sve dok se ne uvede nulta tolerancija prema nasilju, bilo da je ono fizičko ili psihičko, gde se radi o pedofiliji, silovanju ili drugom obliku fizičkog ili emotivnog nasilja ili pretnji istom. Iako je direktor do sada primio na stotine pretnji, Institut više neće tolerisati i najmanji oblik pretnje i od sada će sve prijavljivati nadležnim organima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari