Institut za evropske poslove uputio protestno pismo zbog otkazivanje debate u Nišu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi uputio je danas protestna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, predsednici Skupštine Maji Gojković i gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću u vezi sa sabotažom „#EUdebate“ u Nišu.

Institut je saopštio i da su pisma o incidentu poslata i ambasadorima Nemačke, EU, Francuske, Rumunije, SAD i izaslaniku Evropskog parlamenta.

„Otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, Institut za evropske poslove smatra sabotažom i sužavanjem prostora za političku debatu, o čemu je, putem protestnih pisama, obavestio i najviše zvaničnike države. Protestno pismo upućeno je i visokom funkcioneru SPS-a i predsedniku Skupštine Opštine Surdulica, Novici Tončevu, koji je vlasnik hotela“, navodi se u saopštenju.

Institut je podsetio da je hotel New City u Nišu otkazao gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja „#EUdebata“ pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ koja je trebalo da se održi 22. aprila. U obrazloženju otkazivanja debate bilo je navedeno da je cela sala poplavljena zbog havarije, što se pokazalo netačnim kako Institut navodi.

Na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari