Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dobio novu opremu 1EPA-EFE-MARKO-DJOKOVIC

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu dobio je danas kao donaciju četiri uređaja za istraživanje i analizu ljudskih i virusnih genoma i sistem za digitalni PCR koji preciznije meri broj virusnih čestica u uzorcima, saopšteno je iz Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U saopštenju se navodi da će oprema vredna 605.000 dolara, koju su uručili ambasador Sjedinjenih Američkih Država Кristofer Hil i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, „pomoći Institutu da ojača kapacitete Srbije za otkrivanje, lečenje i ublažavanje posledica korona virusa ali i drugih oboljenja iinfekcija.“.

„To će omogućiti tačnu dijagnostiku i određivanje adekvatne terapije za pacijente sa COVID-19 i drugim infekcijama, rano prepoznavanje visokorizičnih pacijenata kojima je potrebna bolnička nega i mapiranje posebno osetljivih pojedinaca na osnovu genetskih markera, kao i brži razvoj novih, inovativnih terapija i vakcina“, navodi se u saopštenju.

Resorna ministarka Jelena Begović izjavila je tom prilikom da su SAD i ovom donacijom „doprinele jačanju naučnih i istraživačkih kapaciteta, pre svega vezanih za trenutnu pandemiju, kao i osnaživanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u okviru Instituta, što će imati uticaja na unapređenje dijagnostike, lečenje drugih bolesti i razvoj novih tehnologija“.

Ambasador Hil je rekao da ne postoji oblast koja je složenija, izazovnija i koja daje više nade za budućnost od biotehnologije i dodao „da će se mnoga vrata otvoriti kao rezultat istraživanja na ovom institutu u budućnosti“.

Prema njegovim rečima, „rezultati tih istraživanja će direktno omogućiti svima nama da živimo duže i zdravije živote“.

Direktorka Instituta Ivana Strahinić je rekla da će nova oprema „omogućiti da se poveća broj analiza ali i da se krene sa uvođenjem novih koje su se do sada radile samo u inostranstvu“.

Donacija je deo 2.75 miliona dolara vrednog projekta „Zajedno protiv COVID-a“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.