Institut za transfuziju krvi: Odziv građana relativno dobar 1Foto: Stefana Savić

Predstavnici Insituta za transfuziju krvi naveli su danas da je odziv građana na njihov nedavni apel za davanjem krvi bio relativno dobar i da su rezerve relativno stabilne, ali da to nije dovoljno za optimalan rad.

„Institut za transfuziju krvi Srbije je pre tri dana uputio apel gradjanima Srbije i odziv je bio relativno dobar i u ovom trenutku su rezerve krvi u Institutu relativno stabilne“, izjavila je Agenciji Beta portparolka tog instituta Gordana Antulješkov, tokom današnje akcije dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih u Crvenom krstu Srbije i Beograda.

Međutim, ona je navela da još uvek nema dovoljno krvi za optimalan rad.

„Naime, radi se o tome da je broj prikupljenih jedinica manji od broja jedinica koje smo u obavezi da izdamo za transfuziološko lečenje naših pacijenata“, kazala je Antulješkov.

Ona je navela da gradjani mogu daju krv u Institutu ili nekoj od njihovih ekipa, i pozvala sugradjane da ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina i osećaju se dobro da to i učine.

Za građane van Beograda, Antulješkov je kazala da informacije o planskima akcijama davanja krvi, sa vremenom i mestom održavanja, mogu naći na sajtu Instituta, u lokalnim medijima, kao i televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Ljubomir Miladinović Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije je kazao da ljudi iz Crvenog krsta, koji su danas učestvovali u akciji, tradicionalno kao i svakog početka godine i kriznim letnjim mesecima organizovano daju krv.

„Ovo je trenutak u kojem nas je preko 20 ovde danas koji smo dobrovoljni davaoci krvi“, izjavio je Miladinović.

On je naveo da zaposlenima u Crvenom krstu dodeljuju zahvalnice za dobrovoljno davanje krvi i da su više od 30 njihovih kolega dobrovoljni davaoci krvi.

„Posebno pozivamo naše kolege iz Crvenog krsta u lokalnim organizacijama, kao i sve koji su dobre volje i spremni da pomognu drugima“, naglasio je Miladinović.

Miladinović je ponovio poziv građanima da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje su „jedne od najhumanijih i najzanačajnih činova koji svako može da učini“.

„Da se ne dogodi da pacijent čeka krv, već da krv već bude spremna za one kojima je najpotrebnija“, ocenio je Miladinović.

Institut je pre tri dana uputio apel građanima daju krv jer su rezerve bile smanjene, tako da je raspoloživa bila samo dvodnevna rezreva krvi, uz napomenu da su potrebne sve krvne grupe, posebno krv A i 0 pozitivne.

Tada su u Institutu naveli da je odziv gradjana u ekipama na terenu smanjen, kao i broj zakazanih akcija, što je uobičajeno u tom periodu godine zbog novogodišnjih i božićnih praznika, ali i izuzetno niskih temperatura.

Građani mogu da daju krv svakog radnog dana u Institutu, u ulici Svetog Save 39 od 7 do 19 časova, u Urgentnom centru od 9 do 16 časova, kao i pri akcijama dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta širom Srbije.

Građani Beograda će u subotu, 12. janura moći da daju krv u Rakovici, u transfuziomobilu kod Hrama Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu od 9 do 15 časova.

Iduće nedelje, u ponedeljak 14. januara volonteri Crvenog krsta Smederevo očekuju gradjane u Kulturnom centru od 10 do 16 časova, a volonteri Crvenog krsta Požarevac svoje sugradjane u samom Crvenom krstu gde će krv moći da daju u periodu od 9 do 15 časova, ali i na mnogim drugim mestima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari