Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu: Pravimo algoritam koji će otkrivati retke bolesti 1Foto: Pixabay/geralt

Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu pravi algoritam koji će otkrivati retke bolesti, a kako se bude razvijao trebao bi da oktriva dijagnostiku i za hronična oboljenja.

U saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije, Univerzitetskom dečjom klinikom Tiršova i Kliničko bolničkim centarom Zemun, ovaj Institut razvija projekat koji bi trebao da retke bolesti otkriva u ranoj fazi, što je često presudno u borbi protiv njih.

Trenutno istraživači Instituta prikupljaju podatke, oslanjajući se na doktorske ekspertize te stvaraju od ovog algoritma brzog i pouzdanog dijagnostičara.

Kako je rekla Branka Rakić iz Instituta za veštačku inteligenciju, tim istraživača se sada fokusira na Fabrijevu bolest. Reč je o teškoj naslednoj bolesti koja zahvata više sistema u organizmu zbog čeka se često luta sa dijagnozom, a rano otkivanje veoma je bitno za lečenje.

„Ovaj algoritam će biti podrška lekarima. Radiće u pozadini. Na osnovu onoga što lekar ispiše u svom izveštaju algoritam bi trebao da prepozna eventualne mogućnosti retkih bolesti koje onda treba dalje da se ispituju. Potencijalno oboleli tako bi se slali na dalje detalnije analize“, rekla je Rakić.

Naučnici će algoritam razvijati sledećih godinu do godinu i po dana, nakon čega će biti testiran u pomenutim bolničkim ustanovama.

Ako se pokaže uspešnim, algoritam bi trebao da bude u upotrebi u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Konačni cilj projekta je prepoznavanje i hroničnih bolesti.

Ovaj program neće zameniti dijagnostiku na kakvu smo do sada navikli, samo će pomoći lekarima da brže dođu do rešenja. Nekada je teško doći do zaključka o kojoj retkoj bolesti je reč, dok se ne uradi više pregleda i konačno „spoje kockice“.

U svetu je do sada registrovano oko 7.000 retkih bolesti. Procenjuje se da do 8 odsto svetske populacije boluje od retkih bolesti, a u Srbiji čak pola miliona ljudi.

Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu od pre godinu i po dana smešten je u Naučno – tehnološkom parku i okupio je sve najbolje istraživače iz oblasti veštačke inteligencije u čitavoj Srbiji.

Prema najavama Svetskog ekonomskog foruma, veštačka inteligencija radiće mnoge poslove koje je do sada obavljao čovek. Procenjuje se da će biti ugašeno oko 65 miliona zanimanja, ali i stvoreno oko 85 miliona novih.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari