Izgradnja i rekonstrukcija lokalne putne mreže, kao i objekata u sistemu vodosnabdevanja, bili su okosnica u radu i aktivnostima opštinske Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište i tokom ove građevinske sezone.

Vrednost investicija, realizovanih i započetih u proteklih nekoliko meseci dostigla je cifru od oko 57 miliona dinara, a u narednom periodu u različite infrastrukturne projekte biće investirano još oko petnaestak miliona dinara.

Jedan od značajnijih investicionih poduhvata je asfaltiranje puta u Radoinji, na deonici dugoj oko 1.100 metara u naselju Mandića prlo. Vrednost radova procenjena je na oko 3,7 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta prethodnog Ministarstva za kapitalne investicije.

Užički „Putevi“ trenutno su angažovali mehanizaciju na nastavku radova na deonici lokalne saobraćajnice u naselju Vionik, gde će biti postavljena asfaltna podloga u dužini od oko 200 metara. Ovaj posao vredan je oko 3.000.000 dinara, a realizuje se sredstvima iz opštinske kase.

Prema rečima Gorana Matovića, direktora opštinske Direkciju za izgradnju, u toku su i radovi na asfaltiranju saobraćajnice u Radijevićima, na deonici puta od Perovače do seoske crkve. Ova investicija, vredna oko 12 miliona dinara, započeta još prošle godine, a finansirana je sredstvima Ministarstva za kapitalne investicije. Mehanizacija je pokrenuta i na postavljanju asfaltne podloge u u dužini od oko 260 metara. Radove vredne oko Donjoj Bistrici 900.000 dinara finansiraju opština i Direkcija.

Ovih dana privodi se kraju i značajan posao na asfaltiranju Ulice majora Ilića, na deonici dugoj oko pola kilometra, na potezu do gradskog groblja na Kocelju. Radove vredne oko dva miliona dinara izvodi lokalno preduzeće „Složna braća“, a finansiraju ih Opština i Direkcija.

– Opštinska Direkcija za izgradnju ima u planu da do kraja građevinske sezone realizuje posao i na probijanju dela puta u Negbini, koji će kasu našeg javnog preduzeća „olakšati“ za oko 500.000 dinara. U programu rada značajno mesto zauzimaće i asfaltiranje kilometar duge deonice u Božetićima, na području Tisovice, koje će finansirati lokalna samouprava. Među prioritetima nalazi se i postavljanje asfaltne podloge u gradskim naseljima Kuburovina, Ražišta i Petlovac, kao i Ulice Šanac tri – ističe Matović.

Značajne investicione poduhvate lokalna Direkcija za izgradnju preduzima i na polju poboljšanja situacije na polju vodosnabdevanja i rekonstrukcije i izgradnje vodovodne mreže u gradu i više mesnih zajednica. Tako su u toku radovi na izgradnji vodovoda na Vioniku, koje sredstvima od oko 30 miliona dinara finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i opština Nova Varoš. Prva faza radova podrazumeva izgradnju dva rezervoara, kapaciteta od oko 300 kubika, na koje će moći da se prikopča najveći deo domaćinstava u ovom naselju. Radovi, koje izvodi užičko „Jedinstvo“, trebalo bi da budu završeni do kraja godine, uz mogućnost da posao , zbog svoje obimnosti, bude nastavljen i na proleće.

– Planovi za narednu godinu su ambiciozni, a njihova realizacija i dinamika zavisiće od priliva sredstava. Do usvajanja budžeta za 2009, pokušaćemo da saniramo postojeća dugovanja u opštinskoj Direkciji za izgradnju, koja su dostigla cifru od oko 17. 000.000 – kaže Goran Matovići podseća da je najveći deo duga, oko petnaestak miliona dinara, napravljen još tokom kampanje uoči parlamentarnih i lokalnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari