Razgovori pet članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sa Iranom (P5+1) u dobro obezbeđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu gotovo da bi se mogli oceniti neuspešnim. Iranske optužbe na račun „svetskih moćnika“ za stvaranje teške atmosfere koja remeti pregovore o njegovom nuklearnom programu, nagoveštava ćorsokak.

Teheran traži hitno ukidanje sankcija kao uslov bilo kakog dogovora o prekidu obogaćivanja uranijuma. Druga strana insistira da Teheran prvo mora da potpuno zaustavi centrifuge.

Iranski mediji bliski pregovaračkoj delegaciji prenose da je bilo insistiranja na „principu reciprociteta“ kada je reč o ustupcima. Iranske diplomate uključene u razgovore veruju da je pristup P5+1 u Istanbulu bio mnogo konstruktivniji nego ovaj viđen u Bagdadu, prenosi iranska studentska agencija ISNA. Ostaje da se vidi da li je Iran spreman da nastavi pregovore.

Vašington je bio vrlo obazriv u predviđanjima da li će Iran konačno pristati da obelodani svoje nuklearne aktivnosti. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Kristin Ešton, inače šefica zapadne delegacije u Bagdadu, sastala se juče sa svojim iranskim kolegom pre nego što su dve strane nastavile plenarnu sednicu. Upućeni kažu da je iranska delegacija odbacila predloge zapadnih diplomata i prihvatila polaznu osnovu za eventualni kasniji sporazum. Iranska strana tvrdi da je Amerika kriva što nema rezultata, rekao je za agenciju Irna neimenovani zvaničnik. Oni su došli u Bagdad bez jasnih ovlašćenja, stoga smatramo da je atmosfera vrlo teška, kazao je taj zvaničnik.

Visoki američki zvaničnik, međutim, ističe da su za pregovaračkim stolom izneti predlozi o ublažavanju sankcija kao deo faznog procesa uspostavljanja poverenja. Zapadne diplomate kažu da je ponuđeno ukidanje ograničenja na izvoz delova za avione iz Irana – što je skroman korak.

Nijedna od šest sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka – u Bagdadu nije odstupila ni od čega. Ponudu o medicinskim izotopima i saradnji na polju nuklearne bezbednosti u zamenu za to da Teheran smanji kvotu obogaćivanja uranijuma na 20 odsto Iran je ocenio kao cepidlačenje. Šef iranske pregovaračke misije Saed Džalili predstavio je paket predloga od pet tačaka koje pokrivaju širok spektar nuklearnih i nenuklearnih pitanja, navode iranski mediji. Ali, prema izjavi jednog evropskog diplomate, svetske sile nisu potpuno sigurne koja je poenta tih pet tačaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari