Dve islamske političke stranke u Egiptu, Partija slobode i pravde i Nur partija, zajedno su osvojile više od 60 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj arapskoj zemlji, pokazali su juče njihovi delimični rezultati.

Izborne liste Partije slobode i pravde, političkog krila organizacije Muslimansko bratstvo, osvojile su 36,6 odsto glasova birača, saopštila je državna izborna komisija. Drugoplasirana Nur partija, koju čine tvrdokorni islamisti, dobila je poverenje 24,4 odsto birača izašlih na izbore. Validno je glasalo više od 9,7 miliona ljudi sa biračkim pravom, što iznosi oko 60 odsto ukupnog glasačkog tela u Egiptu. Parlamentarni izbori, prvi nakon obaranja predsednika države Hosnija Mubaraka u februaru ove godine, zamišljeni su u tri faze.

U preostale dve faze, koje će uslediti tokom januara, treba da se glasa u 18 od ukupno 27 egipatskih provincija. Islamski pokret Muslimansko bratstvo, koji je dobio najviše glasova birača u prvom krugu izbora, nastoji da ubedi Egipćane da neće žrtvovati lične slobode zarad promocije šerijatskog zakona. Esam el-Erijan, zamenik šefa Partije slobode i pravde, koja je proizašla iz Muslimanskog bratstva, rekao je AP da ta organizacija nije zainteresovana za nametanje islamskih vrednosti u Egiptu, zemlji sa značajnom hrišćanskom manjinom i drugima koji ne žele da potpadnu pod stroge islamske norme. „Mi smo umerena i fer partija“, rekao je El Erijan o Partiji slobode i pravde. „Želimo da primenimo osnove šerijatskog prava u fer smislu koji podrazumeva poštovanje ljudskih i ličnih prava“. Prema njegovim rečima, stranka „poštuje sve ljude u njihovom izboru religije i načina života“.

Muslimansko bratstvo je preko Tvitera saopštilo da mu je prioritet sređivanje stanja u egipatskoj ekonomiji i unapređenje života običnih građana a ne „promena ličnog opisa Egipta tako da on postane islamska država“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari