Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović ponudio je juče preostalim radnicima JKP „Niskogradnja“, koji od prekjuče protestuju ispred zgrade gradske uprave, posao u drugim lokalnim firmama. Većina nekadašnjih radnika „Niskogradnje“, kojoj je delatnost oduzeta još krajem 2012, već je raspoređena po drugim kragujevačkim javnim i javno komunalnim preduzećima, dok petnaestak njihovih još uvek neraspoređenih kolega od prekjuče traži isplatu 18 zaostalih zarada, povezivanje radnog staža za godinu i po dana, overu zdravstvenih knjižica i zaposlenje u drugim firmama.

Na jučerašnjem sastanku u zgradi gradske uprave gradonačelnik Stevanović je neraspoređenim radnicima „Niskogradnje“, pored zaposlenja u drugim firmama, ponudio i ispunjenje zahteva vezanog za overu zdravstvenih knjižica, dok isplatu zaostalih zarada nije mogao da im obeća.

– Spremni smo da prihvatimo zaposlenje u drugim lokalnim firmama, što je jedan od naših zahteva, ali tek nakon isplate zaostalih zarada, overe zdravstvenih knjižica i uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje. Posebno insistiramo na isplati zaostalih zarada, jer već godinu i po dana nismo primili nijednu platu, tako da više zaista nemamo od čega da živimo, rekao je juče našem listu Bojan Nedeljković, predstavnik preostalih radnika „Niskogradnje, dodajući da neraspoređeni radnici te firme nastavljaju protest do ispunjenja svih zahteva.

Javno komunalno preduzeće „Niskogradnja“, u decembru 2012, pod teretom nagomilanih dugova i gubitaka, faktički je preostalo da postoji. Delatnost i mehanizacija „Niskogradnje“ dodeljeni su komunalnom preduzeću „Čistoća“, koja je preuzela i više od 100 njenih radnika, dok su ostali zaposleni raspoređeni po ostalim lokalnim firmama, kao što su „Parking servis“, „Gradske tržnice“, „Zelenilo“ i druge. U „Niskogradnji“, koja od kraja 2012. postoji još samo formalno, i u kojoj je nedavno izabran novi direktor (!?), ostalo je neraspoređeno petnaestak radnika.

– Mi smo zaposleni u „duh firmi“, odnosno u preduzeću koje postoji još samo na papiru, i o kojem, kao takvom, više niko ne vodi računa. U istovetnom smo statusu i mi neraspoređeni radnici „Niskogradnje“, jer od januara prošle godine nismo primili nijednu platu, ne uplaćuju nam se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, ne overavaju nam se zdravstvene knjižice, tako da više ne znamo da li smo i dalje u radnom odnosu ili nismo. Pokušavali smo, u prethodnih godinu i po dana, u više navrata da sa nadležnima u gradskoj upravi razgovaramo o našem i statusu preduzeća, ali nikada nismo dobili konkretan odgovor šta će biti sa firmom i njenim preostalim radnicima, ističe Bojan Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari