Isplivali dokazi o vezama Janjičara i države koje će tužilaštvo morati da ignoriše 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Sve dosadašnje tvrdnje o vezama Belivukove grupe i najviših državnih zvaničnika temeljile su se na izjavama koje su Veljko Belivuk i Marko Miljković davali pred tužiocem.

Ove tvrdnje dobile su na težini kada je nedeljnik NIN objavio izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka. Izveštaj je deo dokaznog materijala u postupku koji se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, a najveći deo odnosi se na prepisku između Belivuka i Nenada Vučkovića, pripadnika Žandarmerije sa nespornim vezama sa navijačkom grupom Janjičari.

– Ovo je prvi čvršći dokaz da postoji konekcija vlasti i Belivukove grupe, kaže za Danas advokat Ivan Ninić.

Kako navodi, ostaje da se vidi da li će odgovor na ovo biti ignorisanje ili će neko iz vlasti imati potrebu da protumači ove dokaze.

– Ne znam samo šta tu ima da se tumači kada se radi o izveštaju o veštačenju telefona. Ovo je nesporna prepiska, a nije sporan ni identitet lica koji učestvuju u prepisci, ističe Ninić.

Iz objavljene prepiske može da se zaključi da je Dijana Hrkalović znala za aktivnosti Belivukove grupe, ali da su to znali i “šef” i “glavni šef”, bez preciziranja o kome se radi. Iz objavljenih poruka takođe može da se vidi da je Belivuk Vučkoviću slao novac.

Prema Ninićevim rečima, u normalnim okolnostima, za postupajućeg zamenika tužioca bi bilo neizbežno da ispita da li u navedenim aktivnostima ima elemenata krivičnog dela i da li postoji veza između kriminalne grupe i predstavnika države.

– Plašim se, međutim, da tužilac ima vezane ruke i da on ne sme da ode korak dalje od onoga što je navedeno u optužnici. Mislim da on ne sme da obavi dodatno saslušanje Miljkovića i Belivuka koji bi morali da pojasne kakva je bila priroda njihovog odnosa sa Nenadom Vučkovićem, zašto su nošene pare koje se navode u prepisci i kakve usluge su bili dužni da isporuče, a kakve usluge su primali, kaže Ninić.

U prepisci se spominju dvojica istaknutih nosilaca pravosudnih funkcija – predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović i tužilac Prvog osnovnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević. Prema navodima izveštaja, Vučković je objašnjavao Belivuku da se sa njima konsultovao oko mogućnosti da se njemu i njegovom saradniku Darku Ristiću, odloži izvršenje krivične kazne po istom modelu po kojem je to učinjeno Aleksandru Stankoviću, ubijenom vođi navijačke grupe Janjičari.

Viši sud u Beogradu demantovao je ove navode tvrdeći da se predsednik Stepanović nikada nije upoznao, niti ostvario bilo kakvu komunikaciju sa pripadnikom žandarmerije Nenadom Vučkovićem, pa samim tim nije ni mogao da ga na bilo koji način uputi o načinu odlaganja izvršenja krivičnih sankcija za osuđene Veljka Belivuka i Darka Ristića. Oni su Danasu prosledili i dve odluke suda kojim su odbijene žalbe Aleksandra Stankovića na rešenje o izvršenju zatvorske kazne.

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu navodi da bi, pod pretpostavkom da se radi o autentičnom tekstu, bilo logično da tužilaštvo ispita navode iz izveštaja.

– Tužilaštvo bi u okviru istrage trebalo da ispita sve te navode, jer se od početka pojavljuju indicije da su umeštani različiti akteri iz države. Priroda postupanja tužilaštva je takva da ono uvek kada radi posao po zakonu istražuje mnogo šire od onoga što će moći da optuži. Sva ta imena koja se pominju bi u jednoj pravoj istrazi trebalo da daju iskaz i da se vidi kakva je priroda tih kontakata bila, navodi Majić.

Podsetimo, grupa Belivuka i Miljkovića se tereti za više teških ubistava i niz drugih krivičnih dela. Sudski postupak protiv ove grupe, koja je uhapšena u februaru prošle godine, trebalo bi da počne naredne nedelje.

Čitanje blefa

U do sada objavljenim iskazima, Veljko Belivuk i Marko Miljković su koristili svaku priliku da tužiocu govore o svojim kontaktima sa najvišim državnim zvaničnicima, uključujući i predsednika Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Oni su tvrdili da su za predstavnike vlasti obavljali razne poslove, nagoveštavajući da će o tome govoriti detaljno kada počne sudski postupak. Prema tumačenju advokata Ivana Ninića, Miljković i Belivuk kontinuirano prete, ali su u tim pretnjama misteriozni i vrlo slikoviti. “Oni ne idu do kraja, već samo upozoravaju. U poslednjem iskazu Belivuk je tužiocu rekao ‘ko se zadnji smeje, najslađe se smeje’, dodajući da će on Vučiću pevati ‘A sad adio’, istu pesmu koju je pevao Vučić u restoranu Grafičar. Miljković je tužiocu rekao da ga ‘da ga čeka u drugom poluvremenu’. Oni nešto imaju i oni nečim prete. Misterija je da li i u kojoj meri blefiraju, ili će iskoristiti to što imaju, kaže Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari