Protest ispred Filozofskog: Moramo da kažemo “ne” spomeniku primitivizma Vučića 1Foto: A.P.

Okupili smo se da kažemo “ne” urbanističkom i kulturnom nasilju koje vlast vrši podizanjem megalomanskog spomenika na Savskom trgu.

To nije spomenik u čast Stefanu Nemanji već spomenik primitivizmu Aleksandra Vučića, poručeno je sa protesta protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji.

Ovaj skup održao se večeras na platou ispred Filozofskog fakulteta od 18 sati, uporedo sa svečanim otvaranjem spomenika na Savskom trgu.

Protest je organizovalo Društvo za održivu budućnost – Koraci a građanima su se obratili aktivistkinja i istoričarka umetnosti Aida Ćorović, vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković; kao i istoričari umetnosti koji su najavljeni kao gosti iznenađenja Irina Subotić i Dejan Radovanović.

Među okupljenima su bili i Dušan Petričić, karikaturista NIN-a, Rade Radovanović, kolumnista Danasa, Zoran Živković iz Nove stranke, Marko Oljača iz društva Koraci.

Oljača je kao jedan od organizatora rekao “okupili smo se da kažemo ne urbanističkom, kulturnom, političkom nasilju i misaonom kiču koji vrši ova vlast”. Oljača je potom najavio govornike.

Građani su na protest došli u manjim grupicama i tako su se i držali tokom obraćanja govornika – bez gužve, na distanci, većina pod epidemiološkim maskama i na otvorenom prostoru.

Okupljenima se prvo obratila aktivistkinja Aida Ćorović, govoreći iz ugla istoričarke umetnosti, ali i kao neko ko rodom dolazi iz Novog Pazara, odnosno Raške oblasti odakle potiču Nemanjići i njihovi najznačajniji manastiri i zadužbine, na čijoj konzervaciji je radila i Ćorović kao i njena porodica. Ona je zamerila aktuelnoj vlasti što je potpuno zanemarila struku u izradi rešenja za spomenik, ističući da je ovo skup za odbranu kulturne baštine.

– Sramno je što spomenik rodonačelniku naše prve kraljevske dinastije nismo podigli mnogo pre, ali on mora da bude u skladu sa tradicijom i onim što je ta dinastija ostavila. Simeon je bio odraz skromnosti i posvećenosti veri i Bogu a ovaj spomenik je sve suprotno od toga, on je odraz bahatosti, megalomanije i neukosti ove vlasti, istakla je Ćorović.

Ona je građane pozvala da ne “nasedaju” na spin vlasti da je kritika spomenika nepoštovanje kulturne baštine jer je vlast ta koja ne zna da izrazi poštovanje.

– Mi smo protiv banalizacije i vulgarizacije naše baštine, protiv spomenika samovolji. Ovo nije spomenik Stefanu Nemanji nego Aleksandru Vučiću i njegovom primitivizmu, naglasila je ona.

Protest ispred Filozofskog: Moramo da kažemo “ne” spomeniku primitivizma Vučića 2
Foto: A.P.

Pred građane je izašao i Dejan Atanacković, koji već dugo kritikuje rešenje za izradu ovog spomenika uoči njegovog postavljanja pozvao je opoziciju da obeća da će, ukoliko osvoji vlast, među prvim odlukama biti i uklanjanje spomenika Stefanu Nemanji sa ove lokacije.

On je naglasio da to ne znači da ga treba srušiti, već da ovaj spomenik treba da bude deo zbirke „promašaja“ i relikata vlasti Srpske napredne stranke kada ona postane prošlost.

– Šta je zgrešio Stefan Nemanja ili bilo koja ličnost srpske istorije da mu ovaj kriminalni režim podiže spomenik? Šta je zgrešio Stefan Nemanja da ga danas podižu ukradenim parama građana Beograda i Srbije? Da bude deo kriminalnog plana, da ostaje u tkivu Beograda kao strano telo, kao večito podsećanje, uz razorenu železničku stanicu i kriminalni Beograd na vodi, na jedan lažljivi, lopovski, prostački režim koji je uzjahao Srbiju i koji će je trovati, rušiti, pljačkati sve dok ih ne oteramo sa vlasti, naglašavao je Atanacković.

Protest ispred Filozofskog: Moramo da kažemo “ne” spomeniku primitivizma Vučića 3

Irina Subotić istakla je da ovo nije pitanje estetike već etike i da je nedopustivo da se spomenik plaća preko deset miliona evra u trenutku kada se borimo protiv pandemije i ekonomske krize.

– To je očegledna korupcija i da imamo institucije davno bi se otvorilo to pitanje. Pitanje je i kako je moguće da se u ime Stefana Nemanje podiže nešto na mestu istorijskog jezgra grada u kome se gradi Beograd na vodi, kojim se udvaramo drugim svetovima.

Pitanje je i da li će se oglasiti naša uzvišena crkva, koja je pala na svim ispitima, i objasniti kakav je to monah koji drži mač usmeren prema Bogu? Takva je ova vlast koja ništa ne zna o tradiciji i moralu, navela je Subotić.

Istoričar umetnosti Dejan Radovanović naveo je da smatra da spomenik ne treba da uklonimo već da napravimo zbirku svih spomenika ovog režima kako ne bismo dozvolili da nam se takvo skravljenje umetnosti više ikada ponovi.

– Ne smemo da zaboravimo lica tih nakaza koje će se skupiti da otkrivaju spomenik. Moramo da prenosimo našoj deci ko je taj ološ, da sakupimo sve njihove spomenike, mi moramo to da sačuvamo da nam se ne desi ponovo, naveo je Radovanović.

Na kraju skupa organizatori su poručili da se tu ne sme stati i najavili organizaciju većeg i masovnijeg okupljanja u narednim danima, baš na Savskom trgu ističući da to treba da bude mesto odakle će kretati pobuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.