Novopazarska gradska uprava obezbedila je donaciju za pacijentkinje na Ginekološko-akušerskom odeljenju u ovdašnjem Zdravstvenom centru, koje se odevaju po islamskim propisima.

Pre dvadesetak dana iz gradske uprave su o svojim namerama obavestili primarijusa Avda Ćeranića, direktora ove zdravstvene ustanove. Ćeranić je odgovorio da „Zdravstveni centar prima donacije koje su u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i pravilima koja proističu iz ovog zakona“, a „opšta bolnica Zdravstvenog centra je državna – građanska bolnica koja primenjuje ista pravila i ravnopravan odnos prema pacijentima bez obzira na veru, nacionalnost i pol“.

„Kako će ko da se oblači to je njegova sloboda i pravo, ali ambijent bolnice ne može da se menja po nečijim željama van protokola koji je zakon predvideo i ova bolnica ne sme da se razlikuje ni po čemu od drugih u zemlji“ – stoji u odgovoru direktora Zdravstvenog centra gradskoj upravi.

Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća, na jučerašnjoj konferenciji za novinare ocenio je da je odluka doktora Ćeranića „skandalozna i neprihvatljiva“.

– Mi smo u konsultaciji sa osobljem Ginekološko-akušerskog odeljenja obezbedili tridesetak kompleta (duge spavaćice i kape) za žene koje se odevaju po islamskim propisima. Ima i sve više zahteva građana da se reši problem odevanja pacijentkinja koje su „pokrivene“. U proseku na tom odeljenju sedmično bude po jedna žena odevena u skladu sa islamskim propisima. Akciju smo organizovali u dogovoru sa načelnikom tog odeljenja – istakao je Mujezinović i dodao da će bez obzira na negativan odgovor direktora Zdravstvenog centra, predstavnici gradske uprave danas će predati donaciju Ginekološko-akušerskom odeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari