Istinomer i AFP zvanični partneri Fejsbuka za fektčeking u Srbiji 1Fot:Istinomer

Portal Istinomer saopštio je da je od danas, uz agenciju Frans Pres (AFP) zvaničan partner Fejsbuku za Srbiju u suzbijanju dezinformacija na ovoj društvenoj mreži.

Istinomer će svakodnevno proveravati sadržaj i skenirati lažne vesti i informacije na srpskom jeziku koje se objavljuju na toj platformi, piše u saopštenju.

Kada fektčekeri ocene neku priču kao neistinitu, Fejsbuk će je pokazivati niže na „njuz fidu“ što značajno smanjuje njenu vidljivost i distribuciju, i dalje širenje lažnih inoformacija.

Stranice i domeni koje konstantno šire lažne vesti će primetiti da je distribucija njihovog sadržaja smanjena, a mogućnost zarade i reklamiranja ukinuta.

Glavna urednica Istinomera Milena Popović izjavila je da veruje da će taj portal, koji postoji 10 godina, svojim iskustvom u proveravanju činjenica i posvećenošću u tom radu doprineti borbi protiv dezinformacija, sada i na globalnom nivou, kroz partnerstvo sa kompanijom Fejsbuk.

Sofi Ajers iz Fejsbuka kazala je da je borba protiv lažnih vesti odgovornost koju ta kompanija shvata veoma ozbiljno te konstantno radi na tome da se spreči širenje dezinformacija na toj platformi.

Regionalna direktorka AFP-a u Evropi Kristin Buhagiar rekla je da je pokretanje nove operacije u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji dokaz važne uloge koju ta novinska agencija igra.

Fejsbuk trenutno ima 70 partnera koji proveravaju istinitost sadržaja na 50 jezika širom sveta i nastavlja sa ulaganjima u dodatna unapređenje tog programa.

Program je u skladu sa Fejsbukovim trostrukim okvirom za poboljšanje kvaliteta i istinitosti sadržaja u pregledu vesti, koji predviđa uklanjanje naloga i sadržaja koji krše Fejsbukove standarde zajednice ili politike oglašavanja, smanjivanje distribucije lažnih vesti i neistinitih sadržaja, poput senzacionalističkih naslova i obaveštavanje ljudi dajući im više konteksta o postovima koje vide.

Kompanija Fejsbuk nekoliko godina unazad saradjuje sa nezavisnim fektčekerima u čitavom svetu koji proveravaju i ocenjuju istinitost sadržaja, a danas su pokrenuli fektčeking program kako u Srbiji, tako i na čitavom Balkanu – u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a širi se i u Hrvatskoj.

Svi partneri su sertifikovane članice nezavisne Medjunarodne mreže fektčekera (International Fact-Checking Network).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari