Istraživanje Kreni-promeni: Građani za ukidanje rijaliti programa i protiv iskopavanja litijuma 1Foto: Screenshot/YouTube Medija centar

Pokret Kreni-promeni predstavio je rezultate istraživanja javnog menjenja o ukidanju rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i zabrani iskopavanja bora i litijuma. Rezultati su pokazali da je većina ispitanika za ukidanje rijaliti programa a protiv iskopavanja litijuma.

Prema rezultatima istraživanja na pitanje „Da li treba ukinuti sve rijaliti programe na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“ 43,6 odsto ispitanika je odgovorilo sa „Da“, 28,1 odsto je bilo za to da rijalitije ne treba ukinuti ali da njihov sadržaj treba strožije kontrolisati, 20 odsto smatra da ne treba ukinuti Rijaliti porgrame a 7,9 odsto je izjavilo da nema stav.

Direktor pokreta Kreni-promeni, Savo Manojlović je podsetio da predlog zakona koji nalaže ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvenciom u narodnoj skupštini stoji već četiri godine.

„Televizije sa nacionlanom frekvencijom krše postojeći zakon i to treba promeniti, i to mišljenje po ovom istraživanju deli preko 70 odsto građana“, rekao je Manojlović.

Što se tiče istraživanja vezanog za iskopavanje bora i litijuma, 52,8 odsto ispitanika je reklo da je portiv takvih iskopavanja dok 27,9 odsto smatra da treba eksploatisati litijum i bor.

Da iskopavanje može da se vrši uz poštovanje ekoloških standarda smatra 10,4 odsto ispitanika, dok 8,9 odsto ispitanika nema stav povodom ove teme.

„U obe situacije mi smo imali jednu neverovatnu kampanju vlasti koja je branila i rijaliti programe i rio tinto, uprkos stavovima struke koja je bila protvi toga“, istakao je Manojlović.

„Ovde imamo dve situacije gde je vlast ta koja krši zakon u sopstvenoj zamlji i radi protiv interesa građana“, dodao je Manojlović.

On je rekao i da je tema jednog od ova dva istraživanja, tema rijaliti programa, danas posebno aktulena zbog protesta „Srbija protiv nasilja“ i porasta nasilja u društvu.

„Mi smo četiri godine upuzoravali na nasilje koje se plasira preko nacionalnih frekvencije i desilo se nešto mnogo gore od onoga na šta smo upozoravali“, naglasio je Manojlović.

Uzorak je bio 1219 ispitanika a istraživanje je rađeno metodom telefonske ankete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari