Istraživanje: Među starijim od 65 godina za 40,7 odsto potrebna dugotrajna nega 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Među osobama starijim od 65 godina 40,7 odsto je onih kojima je potrebna dugotrajna nega zbog teškoća u funkcionisanju, a među osobama sa invaliditetom od 18 do 64 godine ih je još više – 64 odsto, rezultati su danas predstavljene studije „Pristup uslugama dugotrajne nege u Srbiji“.

Istraživanje rađeno na uzorku od 650 osoba starijih od 65 godina i osoba sa invaliditetom od 18 do 64 godine, govori da je starijim osobama podrška najpotrebnija u aktivnostima održavanja domaćinstva, plaćanja računa i nabavci, odlasku kod lekara i to više ženama nego muškarcima, osim u slučaju pripreme hrane, rekla je na konferenciji za novinare Tijana Veljković iz Secons grupe za razvojnu inicijativu.

Veljković je ukazala da svaka deseta osoba, koja ima potrebe za nekim oblikom dugotrajne nege, nema nikakvu podršku, već je prinuđena da se snalazi sama.

Prema njenim rečima, neformalni negovatelji su glavni stub nege, supružnici i deca, dok se osobe sa invaliditetom u gotovo polovini slučajeva oslanjaju na roditelje.

Predstavnica Secons grupe Olivera Vuković rekla je da rezultati studije treba da posluže kao osnov za promene u sistemima socijalne i zdravstvene zaštite utemeljene na konkretnim podacima.

Zamenica austrijskog ambasadora Karin Traunmiler rekla je da Austrija podržava projekat „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kovid-19 i budućih katastrofa“, navodeći da sve zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, imaju problem demografskog starenja, usled niskog prirodnog priraštaja i stalnih migracija.

Ivanka Jovanović ispred Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom rekla je da nema procena koliko ima osoba sa invaliditetom, ali procene Svetske zdravstvene organizacije navode da je reč od sedam do osam odsto stanovništva.

Jovanović je rekla da osobe sa invaliditetom imaju potrebe za uslugom dugotrajne nege, navodeći da je problem nedovoljno kvalitetnih pružalaca usluga.

Dugotrajna nega je skup usluga i oblika podrške osobama koje usled mentalne ili fizičke slabosti tokom dužeg vremenskog perioda imaju potrebu za trajnijom medicinskom pomoći.

Projektom koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i austrijski Crveni krst.

Crveni krst je sa partnerima u regionu distribuirao novčanu pomoć za 5.000 starijih osoba i osoba sa invaliditeom, kao i pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za još 1.000 osoba.

U Srbiji je novčanom pomoći pokriveno 1.000 osoba, velikim delom korisnika narodnih kuhinja Crvenog krsta iz populacije starijih i osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari