Istraživanje: Siromaštvo, nezaposlenost i rast cena najveći problemi na Kosovu 1Priština Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Istraživanje „Puls javnosti 23“ koje organizuje Program za razvoj UN-a (UNDP) pokazuje pad indeksa demokratizacije i ekonomskog poverenja, dok su kao najveći problemi na Kosovu viđeni siromaštvo, nezaposlenost i rast cena.

Istraživanje koje je sprovedeno u novembru prošle godine pokazuje da je indeks demokratizacije imao blagi pad od 0,14 poena (1,52) u odnosu na april 2022. kada je ova vrednost iznosila 1,66 poena.

Međutim, cifra od 1,52 sugeriše da više od polovine građana na Kosovu ima pozitivan stav o demokratskim procesima na Kosovu.

Slično tome, indeks ekonomskog poverenja manji je za 0,12 poena u odnosu na april 2022.

Nezaposlenost (29,9 odsto), siromaštvo (21 odsto) i cene osnovnih proizvoda (17,4 odsto) ispitanici kao i ranije vide kao tri glavna problema na Kosovu.

Ukupno 69 odsto ispitanika veruje da su izbori na Kosovu demokratski i da prate međunarodne standarde. Ovo je bila najviše procenjena komponenta indeksa demokratizacije.

Nivo zadovoljstva radom Vlade iznosi 41 odsto, a radom premijera 44,9 odsto, što predstavljanje smanjenje poverenja.

Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 39,1 odsto ispitanika, radom predsednika parlamenta 50,8 odsto, a 56,8 odsto radom predsednice Kosova.

Smanjeno je zadovoljstvo radom sudova i tužilaštva.

Znatno manji broj ispitanika (24,2 odsto) bio je spreman da protestuje iz političkih razloga u novembru 2022, nego u aprilu 2022. kada je na to bilo spremno 37,6 odsto građana.

To je najmanji broj ispitanika koji su spremni da protestuju iz političkih razloga zabeležen u Pulsu javnosti.

Ukupno 31,2 odsto ispitanika na Kosovu veruje da njihov glas može doneti promene, dok bi 69 odsto glasalo da izbori budu uskoro.

Istraživanje pokazuje da se 80,4 odsto ispitanika na ulici oseća bezbedno u odnosu na mogućnost nasilja i potencijalnog kriminala.

Podaci raščlanjeni po polu pokazuju da se 81,1 odsto muškaraca oseća sigurnije kada su na otvorenom, dok taj procenat kod žena iznosi 79,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari