Istraživanje: Srbiji preti veliki gubitak visokokvalifikovanih ljudi 1Beograd Foto: Pixabay/Hpgruesen

Srbiji preti da u budućnosti izgubi veliki deo visokokvalifikovanog stanovništva, jer više od četvrtine pripadnika tog dela populacije namerava da napusti zemlju.

„Ohrabrujuće je da 56,7 odsto talenata iz naše dijaspore ima dobru volju da u Srbiju ulaže svoje znanje, kontakte, vreme, ponekad i novac. Loše je, ali srećom popravljivo, što smatraju da država ne radi dovoljno da na adekvatan način sa njima uspostavi i održava funkcionalne veze, odnosno kreira pogodno okruženje za njihovo povremeno ili stalno angažovanje u Srbiji i u vezi sa njom“, saopštila je danas organizacija „Centar za život – da nas bude više“.

To je pokazalo istraživanje „Karakteristike i stavovi visokokvalifikovane dijaspore i povratnika“ koje je „Centar za život – da nas bude više“ krajem 2018. godine sproveo u saradnji sa kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i uz tehničku podršku Republičkog zavoda za statistiku.

Rezultati istraživanja i preporuke koji iz njih proizlaze, treba da budu orijentir za novu politiku u odnosu na dijasporu i povratnike, navodi se u saopštenju.

Odliv mozgova, dodaje se, neće prestati, ali bi kreiranjem „svestrane politike“ mogao da bude umanjen.

„U doglednoj budućnosti je neizbežno, samo je pitanje u kojoj meri, iseljavanje naših stručnjaka. Zato je toliko bitno da sa njima, ali i već postojećom visokoobrazovanom dijasporom, razvijamo što produktivnije odnose. Da bismo to postigli država mora sa njom mnogo ozbiljnije da radi i to na način koji uvažava stavove i potrebe njenih pripadnika“, navodi se u saopštenju.

Dok više od polovine talenata iskazuje spremnost da sarađuje sa Srbijom, svega 18,6 odsto njih sada ima plan da se na neki način angažuje u matici, a ostali bi to uradili ako bi neko to od njih zvanično zatražio ili bi se stekli uslovi za unapred definisanu saradnju.

„Suprotno uobičajenom mišljenju da država od dijaspore i povratnika najpre dobija novac kao korist, ispitanici u prvi plan ističu znanje koje su stekli radeći u drugačijem društvenom okruženju i uslovima, prijateljske i poslovne veze sa ljudima iz struke, što sve mogu da ulože u napredak naše zemlje. Ova populacija Srbiji ima da ponudi i povezivanje sa eminentnim svetskim institucijama. Ispitanici nude i svoje konsultativne usluge na tim poljima“, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka istraživanja bila je sociološkinja Milica Vesković Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.