Istraživanje: Više od polovine građana Srbije podržava članstvo u EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Više od polovine građana podržava članstvo u EU, manje od polovine bi glasalo za članstvo na referendumu, dok većina smatra da je korist od saradnje velika, pokazuje danas objavljeno istraživanje Instituta za evropske poslove.

U istraživanju koje je Institut uradio u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia krajem marta ove godine učestvovalo je 1.207 građana.

Oko polovina građana Srbije odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom tri na skali od jedan do pet, a kada se pogleda prosek ocena dobija se rezultat od 2,7.

Više od polovine ispitanika (53 odsto) podržava članstvo Srbije u EU i to u većoj meri muškarci, starosti do 45 godina, sa najvišim nivoom obrazovanja, Vojvođani i oni iz gradskih naselja, a protiv je 35 odsto, dok 12 odsto njih nije umelo da se izjasni po tom pitanju.

Ako bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU 48,9 odsto ispitanika navelo je da bi glasalo „za“ (ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja kao i stanovnici gradskih naselja), 28,4 odsto bi glasalo „ne“, 11,2 odsto ne bi glasalo, dok 11,5 odsto ne zna kako bi glasalo.

Od ukupnog broja ispitanika, 59 odsto smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a 25 odsto da nema.

Ispitanici u istraživanju kao prijatelje Srbiji u EU vide Grčku (17,9 odsto) i Francusku (10,5 odsto), nešto manje Nemačku (8,6 odsto) i Mađarsku (7,6), a kao najveće neprijatelje Nemačku (17,8 odsto), Hrvatsku (16,4 odsto) i Veliku Britaniju (13,5 odsto), dok smatraju da u regionu Srbija ima najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom (nešto više od četvrtine ispitanika).

Kada su u pitanju informacije o EU, 39 odsto građana smatra da ima i da nema dovoljno informacija o EU, 32 odsto je navelo da informacije o EU očekuje da dobije preko medija, 28,2 od Vlade Srbije, 11,7 odsto od EU, 9,7 odsto od Skupštine Srbije, 9,4 odsto od nevladinih organizacija, 6,4 odsto od obrazovnih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.