Ištvan Pastor: Stare crkve staviti u službu društvu 1Foto: M.P./Danas

U organizaciji Međunarodne biskupske konferencije, Rimokatoličke crkve u Srbiji i Zrenjaninske biskupije, u Zrenjaninu se danas održava skup „Sveta stolica i pitanje crkava koje se ne koriste“.

Prema rečima zrenjaninskog biskupa, dr Ladislava Nemeta, na skupu koji je počeo u 12 časova, govori se o stanju napuštenih crkava, uređenju sakralnih prostora, zakonodavstvu Katoličke crkve, sudbini crkava Podunavskih Švaba.

Skupu prisustvuje predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, njegova ekselencija dr Moreira Azevedo, predstavnik  odeljenja za kulturu Svete stolice Vatikana, nadbiskup Stanislav Hočevar i brojni visoki ckvenodostojnici i sveštenici Katoličke crkve iz zemlje i inostranstva.

„Rušenje crkava ne dolazi u obzir, potrebno je da se one obnove gde je to muguće i uz pomoć lokalnih samouprava i zajednica. Tamo gde nije moguće, treba urediti sakralne prostore tako da oni služe lokalnoj zajednici, da se ti prostori stave u funkciju društva. Postoji spremnost Pokrajinske Vlade da se pokrene razgovor o ovoj temi, potrebno je i da nas kontaktirate. Ovo je početak javne rasprave“, naveo je Ištvan Pastor.

Zrenjaninski biskup potvrdio je za Danas da s eo napuštenim crkvama dugo raspravljalo smao u okviru Katoličke crkve i da je sada trenutak da se i javnost čuje kako bi moglo da se reši pitanje zapuštenih objekata.

„Katolička crkva u Srbiji ima više crkvi i sakralnih objekata koje su u jako lošem stanju. Posle Drugog svetskog rata došlo je do promene sastava stanovništva, posebno u Vojvodini, gde je živelo preko 400.000 Podunavskih Švaba. Puno crkava je ostalo bez vernika, a mnoga sela su ostala sa malo vernika, pa sad u Banatu, Bačkoj i Sremu imamo puno takvih zapuštenih objekata. Nije dobro za dušu čoveka, pa ni katolika vernika, da vidi sakralni objekat koji više ne služi svojoj svrsi i da se sada raspada. Nije naš zadatak da orkećemo glavu, već da napravimo nešto u dogvoru sa vernicima i celom zajednicom“, rekao je za Danas biskup dr Ladislav Nemet.

Današnji predavači su njegova ekselencija dr Moreira Azevedo iz Vatikana, profesorka  Klara Antonia Cicar iz Linca, Austrija, subotički vikar dr Ivica Ivanković Radak, profesor univerziteta dr Ivica Žižić iz Splita,  profesor dr Tomas Švarc iz Augsburga u Nemačkoj.

Nakon predavanja, učesnici skupa u popodnevnim satima obićiće mesto Jaša Tomić i tamošnje crkve.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari